Ugrás a tartalomhoz

Ünnepnapok Nagy-Britanniában

Újév (New Year's Eve): hozzánk hasonlóan ünneplik.

Nagypéntek (Good Friday): nagy ünnep Angliában.

Húsvéthétfő (Easter Monday): ünnep, de locsolókat ne várj... mivel a locsolás szokását nem ismerik.

Pünkösdhétfő (Whitsun Monday): ünnep, áruházak zárva tartanak.

May Day: Május első hétfője.

Bank Holiday: mint neve is sugallja, minden olyan nap, amikor bezárnak a bankok, de valójában ilyenkor minden zárva van. Két ilyen nap van egy évben: a tavaszi (május utolsó hétfője) és a nyári (augusztus utolsó hétfője).

Karácsony (Christmas Day és Boxing Day): a britek picit másképp tartják a karácsonyt mint mi, a december 24. nálunk „nem része” a karácsonynak. December 25-én (Christmas Day) azonban leáll az élet, minden zárva van, tömegközlekedés is takaréklángon. December 26. a Boxing Day, azaz az ajándékozás napja, amit délelőtt ejtenek meg.

Hozzászólások

Meg tudnád mondani húsvétkor a múzeumok nyitva vannak? Köszönöm.

Keveset tudtam meg szerintem bővebben is lehetne!!!

Szerintem itt Angliaban is be kellene vezetni a Magyar unnepi szokasokat. Nagyon sok szep es jo szokas van. Ti mit gondoltok?

Koszi szepen az infot!
Vegre valaki aki tudott normalis felvilagositast adni,nem csak beszel vagy is ir a nagyvilagba hogy ez van meg az van igy meg ugy kell csinalni,es kozben senki nem ert semmit!
Meg egyszer koszi szepen.
udv:Maja

Köszönjük, az igen konstruktív és persze név nélkül vállalt hozzászólásodat!

mar megint olyanok irnak Angliarol, akik tanfolyamon tanultak meg talan kozepfokon angolul ...

Egy par dolog kicsit pontatlan.

Angliaban a vallasi alapu unnepek a Karacsony (dec 25/26) es a Husvet pentek/hetfo. Punkosd nem unnep, rendes munkanap (felteve, hogy nem esik eppen majus elso vagy utolso hetfojere).

Ezen kivul unnepnap meg Ujev napja (januar elseje), valamint van 3 bank-holiday, ezek mindig hetfok, majus elso es utolso, valamint augusztus utolso hetfoje.

Azaz cakk-pakk van 8 allami unnepnap. Nincs allamalapitas, koronazas, elfoglaltuk/kiuzettunk/megverettunk/stb unnep.

December 25-et leszamitva minden mas unnepnap "normalis", azaz a nagyobb uzletek nyitva vannak, altalaban 10-16ig. Dec 25-en semmi nincs, meg vonat/metro sincs!

A karacsonyi ajandekozas napja NEM 26-a, hanem 25-e reggele.

Christmas Eve (24-en delutan) azert ismert itt is, a normalisabb munkahelyek 24-en csak 1/2 napos munkanapot tartanak.

Ha a karacsony ket napja avagy ujev napja hetvegere esne (ugye a tobbi tutin hetfo/pentek, azaz hosszu hetveget eredmenyez), akkor bonusz napkent a rakovetkezo hetfo (es kedd, ha 25-26 szo-vas) jar, mint munkaszuneti nap. Napok cserebereje - amint az otthon szokasos - itt nincs. Ha ujev napja eppen csutortok, akkor penteken dolgozni kell menni.

Itt megtalalhatok az unnepnapok egy par evre elore: http://www.direct.gov.uk/en/Governmentcitizensandrights/LivingintheUK/DG...