Ugrás a tartalomhoz

Autóval Londonban

Címkék: Közlekedés
Forgalmi dugó Londonban

Autóval közlekedni London belső területén nem egyszerű. Egyrészt zavaró a számunkra fordított közlekedés, másrész túl sok macerával és költséggel jár a parkolás és a belvárosi behajtás. Bár a közlekedést hamar meg lehet szokni egy helyi, azaz jobb-kormányos autóval, de óva intenék mindenkit, az itthoni bal-kormányos autója ottani használatától.

Congestion Charge (Dugó díj)

London belső területe a Congestion charge hatálya álá esik, azaz ha behajtasz, vagy ott parkolsz, akkor azért fizetned kell.

Mint, ahogy azt Európa legjobban bekamerázott városában várhatjuk, a be- és kihajtás tényét nem kapuknál ellenőrzik, hanem a sávokat figyelő kamerákkal. A 137 kamera elől kitérni lehetetlen, mivel azok nem csak a zóna határon vannak, hanem a zónán belül is, valamint mozgó, járművekre szerelt kamerák is működnek.

Hétfőtől péntekig 7.00-18.00 között a zónában tartózkodás esetén fizetned kell napi £10-ot. Kivételt képeznek az ezen napokra eső angol ünnepnapok valamint a karácsony és újév közötti időszak.

A £8 behajtási díjat ki kell fizetned aznap éjfélig, ha csak másnap fizeted be akkor a díj már £12, ezt követően már mindenképpen büntetést szabnak ki rád.

A díjat fizetheted online és – ha előzetesen regisztrálsz – akkor SMS-ben vagy telefonon, valamint készpénzben a jelzett újságárusoknál, üzletekben és benzinkutaknál, de vannak (főleg parkolókban) díjfizető automaták is. Néhány napot autóval Londonban töltő turistaként valószínűleg a legegyszerűbb ha készpénzben rendezed a napidíjat.

Parkolás

London nem bővelkedik a parkolóhelyekben, legalábbis a városban lévő autók számához képest semmiképp. Az utcán való parkolást, illetve a parkolásra vonatkozó korlátozásokat táblán, valamint az út szélén felfestett piros vagy sárga csíkkal is jelzik.

Piros csík a megállásra vonatkozik, ha dupla a csík, akkor mindig tilos a megállás, ha szimpla akkor a táblán jelzett időszakban tilos a megállás az adott szakaszon.

A sárga csík a parkolásra vonatkozik, ha dupla akkor sosem parkolhatsz ott, ha szimpla akkor a táblán jelzett időben nem parkolhatsz ott le.

Megállási és parkolási korlátozásokat vedd nagyon komolyan, mert ellenkező esetben hamar kerékbilics kerülhet az autódra, aminek eltávolítása nagyon borsos összegbe kerül.

Hozzászólások

London belvárosában (Westminster) - 50 év használat után - e hónapban leszerelték az utolsó pénzbedobós parkolójegy automatát is. Most már csak és kizárólag mobiltelefonnal vagy bankkártyával lehet fizetni a parkolásért ebben a városrészben.