Ugrás a tartalomhoz

Benjamin Franklin House (Benjamin Franklin Ház)

A Benjamin Franklin Házat – mely múzeum és oktatóközpont egyszerre – 2006. januárjában nyitották meg Franklin 300. születésnapja alkalmából. Ebben a 1730 körül épült, György-korabeli sorházban élt 1757 és 1775 között Benjamin Franklin, az Amerikai Egyesült Államok egyik alapítóatyja, író, polgári demokrata politikus, diplomata, természettudós, közgazdász és filozófus.

A ház több szempontból is érdekes:

  • Műemlék jelentőségű, hiszen több részlete – a központi lépcsőház, a lambériák, kályhák, ablakok, gerendák – eredetiben megmaradtak.
  • Mivel Franklin 1757-ben Pennsylvania teljhatalmú megbízottjaként érkezett Angliába, ahol hosszú időn át igyekezett megakadályozni a fegyveres összecsapást a gyarmatok és az anyaország között, ezt a házat tekintik – de facto az első amerikai nagykövetségnek.
  • Franklin a falai között több tudományos kutatást is végzett: kutatta a Golf-áramlás hatásait, feltalálta a bifokális lencsét, megalkotta az üvegharmonikát, melyre Mozart és Beethoven is írt zenét, valamint kitalálta a nyári időszámítás gondolatát.
  • Franklin háziasszonyának veje, William Hewson 1770 után ebben a házban anatómiai iskolát vezetett. 1998-ban földunkák során mintegy 1200 csont került elő, amelyeket boncolási gyakorlatokon használtak. A csontokat – melyek a sebészet történetéről hordoznak információkat – azóta a Londoni Archeológiai Intézet katalogizálta.

A házban részt vehetsz egy érdekes történelmi kísérleten: Franklin szobáinak XVIII. századi díszletei között megnézhetsz egy előadást, ahol Polly Hewson, Franklin háziasszonya lányának „vezetésével”, dialógusok, modern fény-, hang és vetítő-technika, és más speciális effektek révén megismerheted Franklin Londonban töltött 16 évének történetét.

Cím: 36 Craven Street, London WC2N 5NF
Telefon: +44-20-7925-1405

Nyitvatartás:

Szerdától vasárnapig 12.00-17.00 óra között.

Zárva: december 24. és január 1. között.

Előadások: 12.00, 13.00, 14.00, 15.15, 16.15 órakor. Légy ott negyed órával a kezdés előtt!

Idegenvezetés:
Nincs információ róla.
Akadálymentesítettség:
Nincs információ róla.

Belépőjegy:
  • Felnőtt belépő: £7.00
  • Kedvezményes belépő: £6.00 (min. 10 fős csoportoknak)
  • Gyermek belépő: ingyenes (16 év alatt)

London Pass kedvezmény:

£7 megtakarítás*
  • Ingyenes belépés

Tudj meg többet a London Pass-ról...

* a jelölt megtakarítás egy London Pass-t birtokló felnőtt személyre értendő.

Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 26. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 3.9 (8 voks)

A környék térképe

Közeli állomások