Ugrás a tartalomhoz

Boadicea története

Boadicea (másnéven Boudicea) a mai Norfolk területén élt kelta törzs, az icenusok királynője volt. Neve a kelta „bouda” szóból származik, melynek jelentése győzelem.

Férje, Prasutagus, az icenus király, a rómaiakkal szövetséget kötve őrizhette meg évtizedekig területe függetlenségét.

Halála (i.sz.60) után azonban a korábbi jó viszony is odalett, a rómaiak Prasutagus királyságát a Birodalomhoz csatolták. A római történetíró, Tacitus krónikája szerint Boadiceát megkorbácsolták, és lányait megerőszakolták.

Emiatt i.u. 61-ben Boadicea vezetésével felkelés tört ki, melynek során a felkelők elpusztították a közeli római helyőrséget, Camulodunum-ot (ma Colchester), legyőzték a Quintus Petillius Cerialis vezette IX Hispana légiót, majd felégették az akkor már virágzó Londinium (a mai London) települést és Verulamiumot (a mai St. Albans). A mészárlásban kb. 80.000 ember veszett oda. A kezdeti sikerek után azonban Boadicea megsemmisítő vereséget szenvedett Gaius Suetonius Paulinus kormányzó seregétől.

A csatára - egyes források szerint - valahol Közép-Anglia nyugati részén, Leicestershire-megyében, a Watling Street közelében kerülhetett sor. Bár olyan legenda is ismert, miszerint az ütközet a londoni Kings Cross közelében zajlott, és az ott elesett Boudicea sírja is valahol a Kings Cross pályaudvar peronjainak egyike alatt lehet...

Tacitus elbeszélései szerint Boadicea nem a scatában esett el, hanem a bukás után megmérgezte magát. Dio Cassius ezzel szemben arról írt, hogy betegségben halt meg és fényűző temetésben részesült.