Ugrás a tartalomhoz

British Museum (Brit Múzeum)

A londoni British Museum a világ legnagyobb és egyszersmint a legrégebbi történeti múzeumainak egyike. Több mint 13 millió tárgyat őriz a Föld minden sarkából, az őskortól napjainkig. A múzeum legfőbb attrakciói (highlights) száma is 4000!!! 

Gyűjteményében megtalálhatók a világ leghíresebb archeológiai leletei, melyek közül a legnépszerűbb a páratlan múmiagyűjtemény.

A múzeum honlapján a legkülönbözőbb szempontok szerint katalogizálták  a gyűjteményt és a neten keresztül is megtekinthetőek rövid ismertetőjükkel együtt.

Az állandó kiállítások mellett szinte mindig vannak különleges kiállítások. 2008. áprilisáig a híres kínai terrakotta hadsereget láthattad itt, júliusban pedig Hadriánus kiállítás nyílik majd.

100 millió fontos (kb. 3,8 milliárd forint) beruházásban üvegtetővel lefedett belső udvara Európa legnagyobb fedett közösségi tere, melyet 2000. december 6-án nyitott meg a királynő.

A múzeum nemcsak kiálításairól, hanem kutatómunkájáról is híres. Különösen élen jár az ókori archeológiai leletek kémiai vizsgálatában: már 1920-ban létrehozta önálló laboratóriumát, melyben elsőként használtak a radiocarbon datálásra alkalmas készüléket.

A Múzeum keretein belül működik az angol uralkodók könyvtárának alapján 1757-ben létrejött British Library is, mely Charles Dicken, de Karl Marx munkáinak is otthont ad.

A British Múzeum gyűjteményének elrendezése roppant ésszerű, hiszen országokként, kontinensenként van csoportosítva:

Brit őstörténet és a római hódítás kora

Hat különböző teremben találhatjuk meg eme régiségeket. A leghíresebbek közé tartozik a lindow-i ember, akit 1984-ben fedeztek fel egy ásatás alkalmával.

A tőzeges talaj savtartalma konzerválta és hagyta az utókorra.

Egyiptom

Számos szobor található erről a területről. II.Ramszesz fáraó gigantikus szobra fogad minket mikor belépünk Egyiptom szépségei közé.

Itt található még a rosette-i kő is, aminek segítségével Jean-Francois Champollion megfejtette az egyiptomi hieroglif írást.

Európa

1939-ben fedezték fel angolszász királyi temetkezési kincseket, amelyek megváltoztatták az életmódról és a szertartási szokásokról eddig kialakult képet. Rengeteg ékszer, edény és harcászati eszköz tartozik a kincs közé. Számos tudományos eszközt is találhatunk itt, mint például egy időjelző órát.

Afrika

Afrikai szobrok, kelmék és a grafikus művészek alkotásainak érdekes kollekcióját találjuk itt.

A Benini királyság híres bronzai mellett, modern afrikai metszetek, festmények és rajzok, valamint híres textília gyűjtemény látható.

Ókori görögök és Róma

A múzeum leghíresebb kincse az Elgin márványok található itt. Az i.e.5. századi Parthenonból való domborművek egy márványfrízt alkotnak, mely egykor az athéni Akropoliszon álló Athéné-templomot díszítette.

Ázsia

A kínai gyűjtemény jeles tagjai között szerepelnek különböző porcelánok és a Shang bronzszobrok. Buddhista templom falait díszítő faragott domborművek és japán teáscsészék is gazdagítják Ázsia történelmi kincseit.

 

Cím: Great Russell Street, London WC1B 3DG
Telefon: +44 20 7323 8181

Nyitvatartás:

Naponta 10.00 - 17.30 (Péntekenként 20.30-ig tart nyitva.)

Idegenvezetés:

Számtalan fizetős, illetve önkéntesek által vezetett, ingyenes idegenvezetés létezik. Az önkéntes idegenvezetők negyedóránként indulnak, de igénybe vehetsz multimédiás idegenvezetést is (3-5 font).

Akadálymentesítettség:

Kerekesszékkel bejárható.


Belépőjegy:

Ingyenesen látogatható

Adatok utoljára ellenőrizve: 2012. december 13. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.8 (112 voks)

A környék térképe

Közeli állomások

Hozzászólások

Megtekintése ingyenes.Jól elrendezett,könnyű az áttekinthetősége,angol nyelvű ismertetők alaposak és velősek minden tárgynál.Nagyon látványos és hangulatos a tárgyak elhelyezése,a rengeteg látnivalóhoz több nap is szükséges mert ha ott vagyunk akkor megfog bennünket a hatalmas anyag!De az élmény egyedülálló!

Én egyszer voltam de nagyon megijedtem a szobroktól. Most májusban is lehet hogy megyek.

Több napot kell a megnézésére rászánni, mert néhány óra alatt nem lehet bejárni az egész múzeumot. De megéri visszatérni!:)