Ugrás a tartalomhoz

Buckingham Palace (Buckingham-palota)

A Buckingham Palace 1837. óta az angol királyi rezidencia. A palota – bár a Királyi Gyűjtemény páratlan darabjaival van berendezve, illetve díszítve, nem művészeti galéria vagy múzeum, hanem egyike a világ jelenleg is aktívan működő királyi udvarainak. Évente 50.000 hivatalos vendég fordul meg itt a különböző fogadásokon, ebédeken, illetve a Királyi Kerti Partin.

A klasszicista stílusú, kétemeletes palotát – melyben 775 szoba található – széles, kikövezett udvar választja el a kovácsoltvas kerítéstől, melynek oszlopfőin a Királynő Bestiái, vagyis a királyi családba beolvadt nemzetségek és az meghódított területek címerállatai láthatóak.

Előtte zajlik délelőttönként a palotaőrség őrségváltási ceremóniája, amely a londoni látogatások kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik.

Napjainkban a dísz szobákat (State Rooms) a királynő és a királyi család tagjai használják, itt fogadják állami vendégeiket hivatalos látogatásuk alkalmával. Augusztus és szeptember hónapokban – amíg a királynő éves látogatásán Skóciában tartózkodik – a palota 19 dísz szobáját megnyitják a nagyközönség előtt.

A dísz szobák a Royal Collection legszebb kincseivel, angol és francia bútorokkal, Sevres-i porcelánnal vannak berendezve, a falakat Rembrandt, Rubens, Poussin and Canaletto festményei díszítik.

A dísz szobák közül megtekinthető az díszebédlő (State Dining Room), a kék terem (Blue Drawing Room), amelyben Viktória királynő koronázása előtt 1838. májusában az első bált tartották, és a zeneterem (Music Room vagy Bow Drawing Room) is, ahol a canterbury érsek eddig négy királyi csecsemőt keresztelt meg.

Kizárólag 2008. év folyamán a látogatók megtekinthették a palota Báltermét, ahogy azt egy hivatalos fogadás alkalmával feldíszítik. A külföldi államfők fogadása során, az itt tartott első vacsorán megjelenik a királynő és a királyi család más tagjai is. A királynő eddig 94 protokolláris fogadást adott, melyeken körülbelül 150 vendég szokott részt venni. Az ilyen alkalmakra hagyományosan használt patkó formájú asztalt azzal a híres étkészlettel (Grand Service) terítik, melyet először III. György 1811-es születésnapján használtak.

A Bálterem 36.6 méter hosszú, 18 méter széles és 13.5 méter magas. 1856-ban a Krími háború végének megünneplésekor használták először.

A séta a mintegy harminc madárfajnak és 350 vadvirágnak otthont adó palotakert déli részében ér véget, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a palota nyugati frontjára és híres tavára.

Cím: Buckingham Palace, London SW1A 1AA
Telefon: +44 20 7766 7300

Nyitvatartás:

2011. július 23. és október 3. között naponta 9.30 és 18.30 között (utolsó belépés: 16.15) negyedóránként lehet belépni. A jegy meghatározott napra és időpontra szól!

A látogatás bő 2 órát vesz igénybe.

Idegenvezetés:

A jegy árában benne foglaltatik az audio idegenvezetés angol, francia, német, olasz, spanyol, kínai, japán és orosz nyelven.

Akadálymentesítettség:

Bejárható, de előtte a Jegyárusító és Információs Irodában (Ticket Sales and Information Office) telefonon kell jegyet venni. (+44 20 7766 7324)


Belépőjegy:
  • Felnőtt belépő: £17.50
  • Kedvezményes belépő: £16.00 (60 év felettieknek és diákoknak diákigazolvánnyal.)
  • Gyermek belépő: £10.00 (5-17 év között, 5 év alatt ingyenes)
Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 27. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.3 (169 voks)

A környék térképe

Közeli állomások

Hozzászólások

Sziasztok! Tudna abban valaki segíteni, hogy a palotába a belépőt valóban csak postai úton lehet beszerezni? Sehol nem találtam sajnos olyan lehetőséget, hogy fizetés után elküldök e-mailon esetleg a vouchert vagy ilyesmi. Szeptember közepén mennénk. Válaszotokat előre is nagyon köszönöm!

@Marcsi

A State Rooms 2015-ben július 25. és augusztus 31. között naponta 9:30-19:30 között látogatható (utolsó belépés 17:15), majd szeptemberben 27-ig naponta 9:30-18:30 között (utolsó belépés 16:15)

2015-ben a felnőtt belépő 20.50 font.

Mi most mennénk augusztusban. Szeretném tudni, hogy látogatható-e a palota 19 szobája? És mennyi most a belépő ára? Előre is köszönöm

Nagyon szép! Mindenki látogasson el ide!:)

Szia Jacek!
Köszönöm az infot utána nézek!

2011. május, június, július hónapokban minden nap van őrségváltás, de sem a British Army, sem a királyi család honlapján nem közölték még a július utáni időpontokat. Javaslom látogasd meg a belinkelt honlapokat néhány nap múlva újra.

Sziasztok!
Azt olvastam, hogy nyáron csak kétnaponta van őrségváltási ceremónia! Én augusztus 6-án vagyok ott és nagyon szeretném látni. Valaki nem tudja, hogy van e azon a napon? Hol tudnék ennek utánanézni? Köszi