Ugrás a tartalomhoz

Churchill Museum and Cabinet War Rooms (Churchill Múzeum és a Kormány szobái háború alatt)

A Cabinet War Rooms Winston Churchill és a brit kormány földalatti hadműveleti központja volt a II. világháború alatt. A miniszterelnök és kormánya ebből a méteres betonburkolattal körbevett bunkerből irányította a brit hadműveleteket 1940 és 1945 között, amikor Londont bombázni kezdte a német hadsereg. A főhadiszállás egy részét lakásnak rendezték be a politikai vezetők és a vezérkar számára.

Az 1930-as években számtalan terv és tanulmány készült a kormányzat evakuálására egy esetleges háború miatt. Végülis attól tartva, hogy a lakosság ezt a felső vezetés egyfajta menekülésének véli, a mellett döntöttek, hogy a tradícionális kormányzati épületek közelében kell megfelelő óvóhelyet kialakítani. Ekkor esett a választás a Parlament és a miniszterlenök Downing Street 10. hivatalos lakhelye közé eső, egyik legmasszívabb kormányzati épület alagsorára.

A munkálatok 1938 júniusában kezdődtek, hogy az alagsori tároló helységekből kialakítsák a kormány és a hadsereg vezérkarának befogadására alakalmas helységeket, amellyel Lengyelország németek általi lerohanása és a II. világháború kirobbanása előtt pont egy héttel készültek el teljesen.

A helységeket egészen 1945 augusztusáig, a japánok kapitulációjáig használták, ekkor a „villanyt leoltva és a helységeket bezárva” minden úgy maradt mit ahogy volt a háború utolsó napján. 1948-ban a parlament úgy döntött, hogy a helységeket történelmi emlékhelyként meg kell őrizni az utókor számára. Majd 1981-ben Margaret Thatcher miniszterelnök úgy döntött, hogy meg kell azt nyitni az érdeklődők előtt.

Így a látogatók ma eredeti állapotukban tekinthetik meg a 21 történelmi jelentőségű helyiséget, köztük a tanácstermet, a telefon- és térkép részleget, valamint Churchill dolgozó- és hálószobáját. A térképszoba úgy maradt fenn, ahogy a háború befejezése után a vezérkar hagyta: a könyvek, bejelölt térképek, feljegyzések pontosan ugyanúgy láthatóak, ahogyan azokon utolsó stratégiai katonai műveleteket tervezték.

2005-ben ebben az egyedülálló történelmi környezetben nyitották meg a Winston Churchill életének szentelt kiállítást. A Cabinet War Rooms kiállításra szóló jegyekkel a Churchill Múzeum is megtekinthető.

Cím: Clive Steps, King Charles Street, London SW1A 2AQ
Telefon: +44 20 7930 6961

Nyitvatartás:

naponta 9.30 és 18.00 óra között (utolsó belépés 17.00 órakor)
Zárva tart: december 24-26.

Idegenvezetés:

A látogatók számára ingyenes az audioguide (angol, francia, német, olasz és spanyol nyelven). Valamint az angol változat nyomtatott átirata is rendelkezésre áll.

Akadálymentesítettség:

Kerekesszékkel is megtekinthető, lift visz le a kiállítási szintre amely lépcsőmentes. A hely jellegéből adódóan van néhány szűk folyosó és ajtó, de a legszűkebb rész 763 mm, ami elégséges egy normál kerekesszék számára.


Belépőjegy:
  • Felnőtt belépő: £15.95
  • Kedvezményes belépő: £12.80 (diákoknak és nyugdíjasoknak)
  • Gyermek belépő: ingyenes (16 év alatt)

London Pass kedvezmény:

£15.95 megtakarítás*
  • Ingyenes belépés

Tudj meg többet a London Pass-ról...

* a jelölt megtakarítás egy London Pass-t birtokló felnőtt személyre értendő.

Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 25. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.5 (12 voks)

A környék térképe

Közeli állomások

Hozzászólások

lehet benn fényképezni?
ez mindig nagy dilemma, ha megy valahova az ember.

Nagyon érdekes, élvezetes ez a történelmi múzeum. Fantasztikus a helyszín, a kiállítás. Mindenkinek csak ajánlani tudom, érdemes ellátogatni, időt szánni a megtekintésre!