Ugrás a tartalomhoz

Cleopatra's Needle (Kleopátra tűje)

Kleopátra tűjének nevezik azt a hieroglifákkal telefaragott, 21 méter magas, 180 tonnás, rózsaszín gránit obeliszket, amely a Temze partján, a Victoria Embankment sétányán áll.

Az obeliszk i.e. 1500 táján, III. Thutmózisz fáraó uralkodása alatt (tehát jóval Kleopátra uralkodása előtt) készült. A rózsaszín gránit a Nílus első vízeséséhez közeli Aswan kőbányájából származik.

A hieroglifák később, II. Ramszesz idején készültek, emléket állítva hadi sikereinek. Az oszlop először Alexandriába került, ahol a rómaiak ie. 12-ben, Augustus uralkodása idején a Caesariumban - Kleopátra által Antonius tiszteletére emelt templomban - helyezték el. Később ledöntötték, homokba temették, és ezzel szerencsésen megmenekült attól, hogy a hireoglifáit az időjárás viszontagságai tönkre tegyék.

1819-ben Mehemet Ali, az albán születésű egyiptomi alkirály ajándékozta a briteknek Lord Nelsonnak a nílusi csatában és Sir Ralph Abercromby-nek az alexandriai csatában 1801-ben aratott győzelme emlékére.

Az obeliszk Londonba szállításának pénzügyi és technikai nehézségei miatt az obeliszk 1877-ig Alexandriában maradt, amikor Sir William James Erasmus Wilson, bőrgyógyász finanszírozta a jelentős, 10.000.- fontos szállítási költségeket.

A Booth kapitány által irányított Olga nevű hajó húzta a speciális pontonhajóra helyezett obeliszket Londonba. Útját tragédia kísérte: a hajó 1877. október 14-én a Biscay öbölben viharba került, mely hat ember életét követelte. (A hajósok nevét a talapzaton található emléktábla őrzi.)

Bár az obeliszk csaknem a tengerbe süllyedt, végül sok viszontagság után, 1878. január 21-én megérkezett Londonba, és a következő év augusztusában helyezték az 5 méter magas, szürke gránit talapzatra. Ekkor, Vulliamy műhelyében készült el az obeliszk lábánál heverő két bronzszfinx.

Az első világháború idején, 1917. szeptember 4-én német bomba csapódott be az obeliszk közelében. A bomba okozta sérüléseket - mementoképpen - a mai napig nem javították ki.

A Kleopátra tűjének párjai Párizsban (a Concorde téren) és New Yorkban (a Central parkban) találhatóak.

Cím: Victoria Embankment, London

Nyitvatartás:

Bármikor megtekinthető.

Idegenvezetés:
Nincs információ róla.
Akadálymentesítettség:
Nincs információ róla.
Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 25. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 3.9 (8 voks)

A környék térképe

Közeli állomások