Ugrás a tartalomhoz

Cutty Sark

A világ-örökség részét képező Cutty Sark a világ egyik leghíresebb kereskedelmi vitorláshajója. A világ leggyorsabb és legkecsesebb vitorlásainak, a (tea)klippereknek egyetlen épen maradt példánya.

A XIX. században, a Cutty Sark - mint megannyi társa - egzotikus árut szállított Britanniába a legkülönbözőbb gyarmati országokból és segített megteremteni a Brit Birodalmat. Jelenleg emléket állít a kereskedelmi hajózás során, különösen a világháborúk alatt életüket vesztett tengerészeknek.

A Cutty Sark 85,4 méter hosszú, 11 méter széles és 978,5 tonnát nyom. Merülési mélysége 6,4 méter, főárboca 64,8 méter magas. A kötélszerkezet 11 mérföld hosszú, a vitorlavászon kiterítve 11 teniszpályát fedne le 2973 m2 felületével.

A hajó a nevét a később Robert Burns által is versbe foglalt Tam O'Shanter régi skót legendájában szereplő, fürgejárású boszorkány által viselt, jellegzetes, rövid női ingről (cutty sarkról) kapta, bár senki nem érti, pontosan miért is...

A hajó hátsó fedélzetén felfedezhetjük a hajó mottóját, mely szójátékával a hajó első tulajdonosának, John „Jock" Willisnek – akit „fehér kalapos Willis”-ként („White Hat Willis”) is ismertek, állandóan viselt, jellegzetes kalapja miatt – a nevét őrzi: "Where there is a Willis a way.” (Ahol van akarat, ott út is van.)

Bár az éppen folyó felújítási munkák miatt maga a hajó nem látható és nem látogatható, de a hajó melletti kiállításon egy mini moziban mindent megtudhatunk a felújítás folyamatáról. Sőt élő werkamera segítségével nyomon követheted a konzerválási munkák folyamatát. A hajó 2012. tavaszán lesz ismét látható.

A tűzvészt követő alapos helyreállítási munkát követően 2012. április 25-én a Királynő és férje Edinburgh hercege nyitotta meg a nagyközönség számára a gyönyörűen felújított Cutty Sark tea clippert.

Ismét látható az a páratlan, 60 darabból álló orrszobor gyűjtemény is. Ezek közül a Cutty Sark orrdísze, a „Nannie” – melyet a hajót is tervező Hercules Linton tervezett, és F. Hellyer of Blackwall faragott ki – ismét látható, kitűnő fényképezkedési lehetőséget biztosítva.

Cím: King William Walk, London-Greenwich SE10 9HT
Telefon: +44 20 8858 4422

Nyitvatartás:

A kiállítás nyitva naponta 10.00-17.00 között (utolsó belépés: 16.00-kor).

Zárva tart: december 24-26 között.

Idegenvezetés:
Nincs információ róla.
Akadálymentesítettség:

Mozgáskorlátozottaknak bejárható. Azonban óránként csak három főben korlátozzták.


Belépőjegy:
  • Felnőtt belépő: £12.00
  • Kedvezményes belépő: £9.50
  • Gyermek belépő: £6.50 (16 évet be nem töltött gyermek (5 év alatt ingyenes))
Adatok utoljára ellenőrizve: 2013. április 13. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.1 (9 voks)

A környék térképe

Közeli állomások

Hozzászólások

Én 2008.októbet elején mentem ki sétahajóval, de sajnos Cutty Sark felújítás alatt áll még 2 évig.
Azért mindenkinek ajánlom, mert Greenwich-ben is van látnivaló, ott van például az Observatoryum és a csodálatos kilátás, na meg a nyugalom London után.