Ugrás a tartalomhoz

Egészségügyi ellátás

Süvítő mentőautó

Az Európa Uniós rendelet alapján turistaként – ha az EU állampolgáraként valamelyik tagállamban biztosított vagy – tartózkodásod idejére orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra jogosult vagy, ugyanolyan feltételek mellett, mint az adott tagállam biztosítottai.

Az ellátást a tagállami egészségbiztosítók valamelyikével szerződésben álló szolgáltatóknál lehet igénybe venned. Az ellátásod költségeit az a biztosító fizeti, amelyiknél biztosítva vagy.

Mindennek azonban feltétele, hogy rendelkezz Európai Egészségbiztosítási Kártyával, amellyel a biztosítód előzetesen vállalja a felmerülő költségek fedezetét.

Abban az esetben, ha nincs nálad az Európai Egészségbiztosítási Kártya, akkor az ellátásért helyben fizetned kell, és csak hazatérésed után igényelheted vissza a költségek egy részét.

Hangsúlyozandó, hogy ebben az esetben nem a teljes költségeket fogod visszakapni, hanem csak azt a részt, melyet a biztosítódnak akkor kellett volna kifizetnie, ha az Európai Egészségbiztosítási Kártyát használod az ellátás igénybevételekor. (Mivel Európai Egészségbiztosítási Kártya nélkül nincs azonos elbírálási kötelezettség, és a szolgáltató a „piaci árat” fogja érvényesíteni.)

Tehát mindenképpen célszerű kiváltanod az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amelyet díjmentesen megtehetsz a területileg illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárban.

De látnod kell, hogy a kártya birtoklása nem jelent ingyenes ellátást! Azokért az ellátásokért, amelyekért a brit állampolgároknak részben vagy egészben fizetniük kell, azokat neked is fizetned kell. Ezért mindig célszerű utazási biztosítást kötnöd arra a néhány napra, amíg kint tartózkodsz.

Hozzászólások

Gyógyszerek kiviteléről miért nem esik szó sehol??