Ugrás a tartalomhoz

Elektromosság

Angol elektoromos hálózati adapter

Az Egyesült Királyságban 230 Voltos az elektromos hálózat, azonban a hálózati csatlakozó eltér a nálunk megszokottól.

Így minden itthonról vitt elektromos eszköz használatához átalakító adapter szükséges. Adaptert a repülőtéren, villamossági boltokban és (meglepő módon) illatszer boltokban is vásárolhatsz.

Hozzászólások

Rosszul tudod, 230V-os az elektromos hálózat az Egyesült Királyságban. lásd: http://www.legislation.gov.uk/uksi/2002/2665/regulation/27/made

...Az angol elektromos hàlózat 110 voltos!!..

Az atalakitokkal kapcsolatban meg egy dologra erdemes odafigyelni.
Angliaban minden dugaszban van biztositek es mivel az atalakito is dugasz, ebben is van.
Es itt jon a trukk: ketfajta biztositekkal lehet kapni atalakitot: az egyik 13A-es, mig a masik sokkal gyengebb (1A?).
Az elozobe barmit be lehet dugni, mig a gyengebb biztositekkal rendelkezobe csak kis teljesitmenyu dolgokat (pl telefontolto). Ha mondjuk hajszaritoval probalkozol, akkor szep nagyot fog szolni a biztositek es az atalakitot a kukaba helyezheted.

Az előző hozzászólást akkor folytatom én:

Az angol aljzatba be lehet dugni a Magyarországon is használt csatlakozókat, mindössze az aljzatban a felül-középen lévő kis biztosítő pöcköt kell óvatosan, lehetőleg vmi műanyag vagy fa (száraz, nem vezeti az áramot) dologgal benyomni. Kicsit ugyan nehezen, de minden további nélkül ezután bemegy az európai szabványú dugvilla is az angol aljzatba!

Szerintem nem meglapő számunkra sem, hogy az átalakító "illatszer boltokban" is kapható. A nálunk korábban létező háztartási boltokban (az angol nyelvben a megfelője: "chemist's"), mint pl az Azurban (nem reklám, mert már megszűnt), és a maiakban is lehet egyéb termékeket is kapni az illatszereken kívül (pl az általam ismertekben szénsavas üdítő italok és ceruza elemek is vannak).

Vészhelyzet esetén, pl ha lemerülő mobil telefonunkat kell sürgősen feltölteni, ugyanakkor nincs átalakítónk, és már az összes "illatszer bolt" is bezárt - de még csak kölcsön kérni sem tudunk ilyet -, van megoldás az átalakító kiküszöbölésére.