Ugrás a tartalomhoz

Eltham Palace (Eltham-palota)

Az Eltham Palace meghökkentő ötvözete egy Tudor kori királyi rezidenciának és egy art deco stílusú, az 1930-as évekből származó, fényűző polgári otthonnak, mely gyakran szerepel olyan filmekben, ahol az 1930-as évek luxusát, dekadenciáját kell megjeleníteni (mint pl. Stephen Fry rendezte Bright Young Things című filmben)...

Az eredeti palotát 1305-ben ajándékozta Anthony Bek, Durham püspöke a fiatal II. Edward királynak. Ezt követően a XVI. századig a palota királyi rezidenciául szolgált. IV. Henrik kedvenc helye volt, itt látta vendégül – lovagi tornával szórakoztatva – az egyetlen, Angliába látogató bizánci uralkodót 1400 decemberében és 1401 januárjában.

1470-ben IV. Edward építtette a Nagy Csarnokot (Great Hall), melynek plafonja Anglia harmadik legnagyobb gót stílusú fa fedélszéke. A későbbi VIII. Henrik is itt töltötte gyermekkorát. Egyike volt annak a hat palotának, ahol a teljes királyi udvart (800 embert) el tudták szállásolni.

A jelenlegi épületet – mely piros téglás külsejével a Hampton Court Palace-re emlékeztet – az 1930-as években építtette – a palota bérleti jogát megszerző – dúsgazdag Stephen Courtauld és felesége Virginia. Az épület a középkori palotát magába forrasztva épült fel.

Belső berendezése viszont éles ellentétben áll hagyományos külsejével. Az épületet art deco stílusban rendezték be a korszak valamennyi vívmányának – padlófűtés, falba épített porszívó és hifi berendezések, fűtött törülközőtartó stb. – felhasználásával.

Az ebédlőben meghökkentő a rózsaszín kárpitozású székek, ezüst plafon, juharfa borítású falak, és a fekete-ezüst ajtók kombinációja. Az ajtókon a londoni állatkert állatainak portréi láthatóak.

De érdemes bepillantanod Virginia Courtauld hálószobájába és bolthajtásos fürdőszobájába is, ahol arany mozaik borítja a falat és arany borítású, oroszlánfejes csapból folyik a víz. A kád felett Psyche istennő szobra áll.

A házaspár házi kedvencének, a Mah-Jongg nevű lemurnak az emeleten található ketrece is központi fűtéssel van ellátva, falait festmények borítják, külön kijárattal az alsó szint virágos szobájába...

Stephen Courtauld 20 éven át volt az Ealing Film Studios igazgatója. Ha kedved van, megtekintheted a család magánéletébe bepillantást engedő 10 perces „házi mozi”-t, melyet a legkorszerűbb technika felhasználásával restauráltak.

A palota több, mint 7 hektáros parkjában várárokban, sziklakertben, rózsalugasban, tiszafa élősövényben gyönyörködhetsz, de itt láthatod London legöregebb működő hídját is.

Kevéssé ismert tény, hogy a palotából legalább három titkos alagút vezetett ki.

A Courtauld család 1944-ig élt itt, amikor – miután bombatalálat érte a Great Hallt, csúnyán megrongálva tetőszerkezetét – Skóciába távoztak és átadták a palotát a Királyi Hadsereg továbbképzési Szakaszának, akik hivatala 1992-ig a palotában volt. 1995 óta az épület az Angol Örökség fennhatósága alatt áll.

Cím: Court Yard, London-Greenwich SE9 5QE
Telefon: +44 20 8294 2548

Nyitvatartás:
  • Április 1. és október 31 között vasárnaptól szerdáig 10.00-17.00,
  • November 1. és december 23. között vasárnaptól szerdáig 11.00-16.00.
Idegenvezetés:

Az egy órás audiotúra hangja az a David Suchet, aki Poirot felügyelő szerepét játssza a filmsorozatban.

Akadálymentesítettség:

Mozgáskorlátozottaknak is bejárható.


Belépőjegy:
  • Felnőtt belépő: £9.30
  • Kedvezményes belépő: £8.40
  • Gyermek belépő: £5.60

London Pass kedvezmény:

£9.30 megtakarítás*
  • Ingyenes belépés

Tudj meg többet a London Pass-ról...

* a jelölt megtakarítás egy London Pass-t birtokló felnőtt személyre értendő.

Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 25. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.3 (3 voks)

A környék térképe