Ugrás a tartalomhoz

Eton College

A King's College of Our Lady of Eton beside Windsor (A Királyi Miasszonyunk iskolája Etonban, Windsor mellett), általában Eton College vagy csak egyszerűen Eton néven ismert. A világ egyik leghíresebb fiú magániskolája és egyben egyike a kilenc eredeti angol magán középiskoláknak.

Eton városa Windsorral szemben, a Temze másik oldalán fekszik. A két várost a Windsor Bridge köti össze.

Az iskolát 1440-ben VI. Henrik alapította abból a célból, hogy hetven nehézsorsú gyerek ingyen tanulhasson, majd tanulmányait a Cambridge-i King's College-ben folytathassa. VI. Henrik adományokkal támogatta az iskola működését, így Eton hatalmas földbirtokok, értékes épületek, és számos egyházi relikvia (pl. a Szent Kereszt és a töviskoszorú egy darabja) birtokosa lett. Sőt megkapta azt a jogot is, hogy a nagyboldogasszony napi ünnepségre ideérkező bűnbánó emberek a bűnbocsánatot megvásárolhassák.

Amikor Henriket 1461-ben - a rivális York családból származó - IV. Edward követte a trónon, Eton minden előjogát visszavonatta a parlamenttel: birtokait és egyházi kincseit a Temze túlpartján fekvő St George's Chapel kapta meg. Egy legenda szerint Jane Shore, Edward szeretője járt közben az Eton érdekében, hogy legalább a birtokok egy része Etoné maradhasson, megmentve ezzel az iskolát a pusztulástól. A későbbiekben a csökkenő királyi támogatás miatt az etoni fejlesztések nagy része a gazdag adományozóknak köszönhető. (Pl. William Waynflete püspök támogatásával fejeződhetett be a kápolna építése.)

Ahogy később az iskola nőtt, egyre több tanuló járt ide, amiért már fizetniük kellett, és már nem az iskolában, hanem a városban laktak. Ezeket a tanulókat Oppidansoknak hívták, a latin oppidum (város)szóra utalva. Az oppidansok a városban létesült "házak"-ban éltek és tanultak.

Minden ház a házmester családnevét, vagy monogramját viselte névként. Ma 24 ilyen „oppidan-ház" működik, mindegyikben körülbelül 50 fiúval.

A XIX. században John Show (1803-70) felügyelete mellett újjáépítették az épületeket, és jobb szálláskörülményeket biztosítottak a diákoknak.

Az iskolába több - később híressé vált - ember, közöttük 19 brit miniszterelnök (pl. Wellington, a waterloo-i győző), valamint híres írók (Gray, Shelley, Aldous Huxley, George Orwell), közgazdászok (pl. Keynes), tudósok (pl. Robert Boyle, a kémia atyja) tanultak. Így alapos az a vélemény, miszerint az Eton az előszobája nemcsak a híres angol egyetemeknek (Oxford, Cambridge), hanem a kormányzati pozíciónak is.

Megtekinthető:

Az iskola udvara (School Yard)

A School Yard a régi iskolaépületek központjában fekszik. Északi oldalán található a Lower School, a legelőször épült és használt tanterem, és a College, ahol a Királyi ösztöndíjasok laktak és laknak a mai napig. A nyugati oldalán az Upper School fekszik, amelyet a XVII. században építették, amikor a Lower School már túl kicsinek bizonyult.

Kollégiumi kápolna (College Chapel)

A School Yard déli oldalán található a kollégiumi kápolna, amely a XV. századi gótikus építészet szép példája. VI. Henrik nagyszabású építészeti elképzelései IV. Edward trónralépésével meghiúsultak, és a kápolna csak az eredetinél lényegesen kisebb méretben fejeződhetett be 1479-ben Waynflete püspök finanszírozásában.

Említésre méltóak a falfestmények, melyeket 1560-ban lemeszeltek, és elfelejtődtek egész 1847-es „felfedezésükig”. Teljes feltárásukra azonban csak 1923-ban került sor.

Megcsodálhatjuk a kápolna felújított üvegablakait. Az eredetieket - az orgona feletti kivételével - az 1940-es bombatalálat elpusztította.

Kerengő (Cloisters)

A Yard keleti oldalán található a kerengő, a College Hall, az eredeti ebédlő és a könyvtár.

Eton életét bemutató múzeum (Museum of Eton Life)

Mintegy 400 tárgy teszi szemléletessé a kiállítást, melyek között megtalálható egy lakószoba, amely a diákéletet mutatja be 1900-ban.

Cím: Eton College, Windsor SL4 6DW
Telefon: +44 17 5367 1000

Nyitvatartás:
Júliusig 13:30-16:30 között szerda, péntek, szombat, vasárnap.
Júlis 2-től szeptember 6-ig 10:30-16:30 között naponta.
Szeptember 9-től október 9-ig 13.30 -16:30 szerda, péntek, szombat, vasárnap.
Idegenvezetés:

Az ún. rövid túrák 14.00 és 15.15 órakor indulnak, és körülbelül 1 órát vesznek igénybe. A hosszabb, speciális idegenvezetett túrákra a belépőjegy ára kicsit magasabb az egyszerű belépőjegynél.

Akadálymentesítettség:

Kerekesszékkel bejárható.


Belépőjegy:
  • Felnőtt belépő: £6.50
  • Kedvezményes belépő: £6.50 (15 év felett)
  • Gyermek belépő: £5.50 (8-14 év között; 8 év alatt ingyenes)

London Pass kedvezmény:

£6.50 megtakarítás*
  • Ingyenes belépés
  • Speciális ajánlat

Az ingyenes belépés az idegenvezetett túrákra is vonatkozik. Tudj meg többet a London Pass-ról...

* a jelölt megtakarítás egy London Pass-t birtokló felnőtt személyre értendő.

Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 26. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.3 (3 voks)

A környék térképe