Ugrás a tartalomhoz

Az Eton College egyenruhája

Címkék: Magazin, Eton College

Az Eton College régi diákjai (az Öreg Etoniak) mellett egyenruhájáról híres. Az etoni egyenruha fekete frakkból, mellényből, és hajszálcsíkos nadrágból áll, melyhez keménygallér dukáll... Az iskolán belüli szigorú hierarchiát az egyenruha is tükrözi: az egyszerű diákok fehér nyakkendőt viselnek, míg a valamilyen tisztséget betöltők csokornyakkendőt hordanak. De a mellény, nadrág vagy mellénygomb eltérő színe is rangot jelöl.

A legjobb tanulók, az ún. Hat Kiválasztott ezüst gombokat, a Házkapitány (minden házban a legidősebb fiú) szürke, pettyes mellényt hordhat, míg az Eton Közössség tagjai különös szabású szürke nadrágjukról ismerhetőek fel. A Királyi Ösztöndíjasok fekete talárt viselnek a frakk felett.

Az etoni diákok egyenruhájukat először III. György gyászolásakor vették fel először. (III. György hosszú uralkodása (1760-1820) jelentős részét Windsorban töltötte, és Eton második legjelentősebb partónusa volt).

Az etoni egyenruha azóta sok változáson ment keresztül. Eredetileg csak hivatalos alkalmakkor viselték, de mára mindennapos viseletté vált.

A tanároknak - vagy ahogy itt hívják a Beak-eknek (Csőröknek)- is megvan a kötelező viseletük. Egyéb, Etonra jellemző sajátosság az Etoni Mezőjáték és az Eton Faljáték.

Ezenkívül az iskola falain belül a diákok sajátos etoni szlenget használnak.