Ugrás a tartalomhoz

Florence Nightingale élete

Florence Nightingale 1820. május 12-én született Firenzében, és szülei erről a városról is nevezték el. A gazdag szülők Florence-nak és lánytestvérének a legjobb nevelést adták, és szerették volna, ha felnőve "jó partit csinálnak".

Florence azonban ellenszegült a szülői akaratnak: nem értékelte a férfiak közeledését, inkább a szociális problémák iránt érdeklődött, rendszeresen látogatta a környékbeli családok betegeit, bejárt a kórházakba, sőt titokban egy nővérképző tanfolyamot is elvégzett.

1850-ben szülei európai körútra küldték hátha ily módon jobb belátásra tudják bírni. Ezen útja során azonban eljutott a Düsseldorf melletti kaiserswerthi kórházban, ahol a protestáns diakonissza nővérek ápolónőképzéssel is foglalkoztak. Hazatérése után Florence meggyőzte szüleit, és visszatérhessen Kaiserswerthbe, ahol elvégezte a három hónapos nővértanfolyamot.

1853-ban a Hospital for Invalid Gentlewomen főfelügyelőjének nevezik ki. Itt megvalósíthatta elképzeléseit a hatékonyabb és humánusabb betegellátási módszerek vonatkozásában.

1854-ben a kórházi körülmények megreformálásáról szóló cikkei jelentek meg a Timesban. Ezekben amiatt háborgott, hogy a krími háború angol sebesültjei rendkívül rossz körülmények között, ellátatlanul szenvednek. Sidney Herbert hadügyminiszter, a cikkeket olvasva megbízta a hadi kórházak nővéri ügyeletének ellátásával. Florence Nightingale 1854 novemberében érkezett Scutariba az általa kiválasztott 38 ápolónővel.

A szigorú higiéniai szabályok és a jobb ellátás eredményeként az általa felügyelt katonai kórházakban drámaian csökkent a halálozási arány. A katonák komolyan tisztelték, és mivel lámpájával kézben éjszaka is ellenőrizte állapotukat, a "lámpás hölgynek" hívták. Munkájával kivívta Viktória királynő rokonszenvét és elismerését is.

1859-ben közreműködésével alakult meg az első "Visiting Nurse Association" (körzeti ápolónők egyesülete), valamint a Katonai Orvosi Iskola (Army Medical School),1860-ban pedig - a Szt. Tamás Kórház égisze alatt - megalapította a "Nightingale Training School"-t, amely a modern nővérképzés modelljévé vált.

Több, mint 200 cikket, tanulmányt, könyvet publikált. Elméleti és gyakorlati tudását, munkásságát világszerte elismerték.

Életművéért 1883-ban Viktória királynő a Királyi Vörös Kereszttel ("Royal Red Cross"-al) tüntette ki, 1907-ben pedig, elsőként a nők között, megkapta az "Order of Merit" (az angol becsületrend) érdemrendet. Magas kort élt meg: kilencvenévesen, 1910. augusztus 13-án hunyt el.

Hozzászólások

NAPJAINKBAN -A 21.SZ-BAN- IS NAGYON-NAGYON SOK ILYEN NŐVÉRRE VAN SZÜKSÉG!

szeretem ezt a szakmát :D:D:D remélem hogy én is egyszer ilyen ápolónő lehetek:P