Ugrás a tartalomhoz

Golden Hinde (Aranyszarvas)

A Golden Hinde – a Hét tenger ördögének is nevezett – Sir Francis Drake zászlóshajója volt az 1577 és 1580 közötti földkörüli hajóútján; és egyben az egyetlen hajó, amely – gazdagon megrakva a spanyol hajókról rabolt kincsekkel – visszatért erről az útról.

80-85 fős legénységgel, 22 ágyúval felszerelt, 37 méter hosszú, 6 méter széles, 300 tonnás vitorlás 386 m2-nyi vitorlafelületének köszönhetően 8 csomós (15km/órás) sebességgel szelte a vizet. Főárboca 27 méter magas.

Az út komoly anyagi sikerrel zárult mind Anglia, mind a legénység számára. Drake gazdag és híres ember lett, még a hajón lovaggá üttette I. Erzsébet királynő, de a legénység legalacsonyabb rangú tagja is – mai árfolyamon számítva – 1 millió fontnyi fizetséggel térhetett haza! I. Erzsébet rendelkezése értelmében a Golden Hinde lett a világtörténelem első hajómúzeuma. Ennek ellenére – sajnos – az eredeti hajó az 1600-as évek végén megsemmisült.

Amit ma láthatsz, a hajó pontos, működőképes mása, melyet 1973-ban készítettek Devonban. A hajót Devon grófnője bocsátotta útjára, de a hagyományos pezsgő helyett mézsörrel teli üveggel keresztelve meg a hajót.

A hajó – mielőtt jelenlegi helyét elfoglalta – körüljárta a világot, összesen 140.000 mérföldet (225.000 km-t) megtéve, ami olyan, mintha több, mint ötször körbehajózta volna a Földet.

(A hajónak egy másik másolati példánya Devon Brixham nevű kikötőjében látogatható 1963 óta.)

Szombatonként korhű ruhákba öltözött idegenvezető kalauzol körbe a hajón, érdekes történeteket hallhatsz Drake útjáról, megismerheted a hajó legénységének életét, a XVI. századi fegyvereket és harcmodort.

A „Kalóz Mulatság Napokon” (Pirate Fun Days) kalózruhákba öltözött személyzet szórakoztat és vezet körbe a hajón, részt vehetsz velük kincskeresésben is.

Arra is lehetőséged van, hogy néhány családdal összefogva egy egész délutánt és estét a hajón töltsétek, itt vacsorázzatok (zöldség-pörköltet kenyérrel), sőt a hajón, az ágyúk között töltsétek az éjszakát, miután a legénység félelmetes kalóztörténetekkel traktál benneteket. A Tudor-reggeli (kenyér és sajt, fánk és forró csokoládé) elfogyasztása után visszatérhettek a XXI. századba...

Cím: Cathedral Street, St. Mary Overie Dock, London SE1 9DE
Telefon: +44 87 0011 8700

Nyitvatartás:

Általában naponta 10.00-től 17.30 óráig. De a nyitva tartás naponként nagyon változó, jobb, ha megnézed a hajó honlapján!!

Idegenvezetés:

Korhű ruhákba öltözött idegenvezetők kalauzolnak körbe a hajón általában szombatonként 12.00 és 15.00 órakor. (Így a belépőjegy ára 7, illetve 5 £.)

Egy éjszakát is a hajón tölthetsz július 16., augusztus 20., szeptember 24. és október 29. napján (£39.95 személyenként).

Akadálymentesítettség:
Nincs információ róla.

Belépőjegy:
  • Felnőtt belépő: £6.00
  • Kedvezményes belépő: £4.50
  • Gyermek belépő: £4.50
Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 25. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.3 (4 voks)

A környék térképe

Közeli állomások