Ugrás a tartalomhoz

Golders Green Crematorium (Golders Green Krematórium)

Nagy-Britannia legrégebbi, egyben a világ egyik legismertebb krematóriumaként emlegetett Golders Green temető 1901-ben, csodaszép parkos környezetben nyitotta meg kapuit. A Sir Ernest George (1839-1922) által tervezett, mauzóleumként is működő temetkezési helyet körülölelő parkba és temetőbe bárki ellátogathat, aki az emlékezés és kegyeletadás mellett élvezni szeretné az itt uralkodó csendet, meghittséget és különleges hangulatot.

Bár a Golders Green Krematórium és Zsidó temető nem feltétlen szerepel az elsők között a Londonban feltétlen megnézendő látnivalók listáján, mindenképp emlékezetes programot jelenthet mindazok számára, akik ellátogatnak a „kedvencek temetőjeként” is emlegetett temetkezési helyre. Nemcsak a William Robinson (1838-1935) által megálmodott, virágágyásokkal, rózsabokrokkal díszített hatalmas park, az izgalmas sétányok, a zeg-zugos ösvények nyújtanak felejthetetlen élményt az élelmes turista számára, hanem az itt nyugvó hírességek névsora is egyedülálló.

A múlt században számtalan híres ember hamvasztására és temetésére került sor a londoni Golders Greenben. Itt lelt végső nyugalomra többek között Marc Bolan (zenész, költő, író), Sigmund és Martha Freud (a modern pszichoanalízis atyja és felesége), Keith Moon zenész (a The Who együttes dobosa), Peter Sellers színész-komikus és Amy Winehouse énekesnő.

A temető és az azt körülvevő 12 hektáros kert mindössze 5 perces sétára található a krematórium nevét viselő metrómegállótól, így bárki számára könnyen és gyorsan megközelíthető a brit történelem hírességeinek nyugvóhelyet biztosító sírkert.

Az elmúlt évszázad alatt mintegy 323.500 hamvasztás zajlott a krematóriumban; az elhamvasztottak között nem csupán zsidó vallásúakat találunk, hanem egyéb hitközségek tagjai és világi személyek utolsó útjára is itt került sor. Külön területen alakították ki a „kommunista sarkot”, a brit és nemzetközösségi katonák világháborús emlékművét, illetve a kifejezetten londoni lakosok számára létrehozott temetkezési részt.

Az emlékezésen és tiszteletadáson túl a krematórium olaszos, úgynevezett lombard stílusban épült vöröstégla épülete, a park reprezentatív építményei, monumentális sírjai, tavai, hídja, a végeláthatatlan zöld gyep különleges kirándulásra csábítják a Londonban időzőket.

Cím: Hoop Lane, Golders Green, London NW11 7NL
Telefon: +44 20 8455 2374

Nyitvatartás:

Nyáron: 9-18 óra között
Télen: 9-16 óra között

Idegenvezetés:

Nincs információ róla.

Akadálymentesítettség:

Kerekesszékkel bejárható.


Belépőjegy:

Ingyenesen látogatható

Adatok utoljára ellenőrizve: 2013. április 2. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4 (7 voks)

A környék térképe

Közeli állomások