Ugrás a tartalomhoz

Harrods (Harrods áruház)

Címkék: Harrods

Habár nem kifejezetten pénztárcabarát program, mégis kihagyhatatlan a London egyik legismertebb szimbólumaként világhírre szert tett Harrods luxusáruház felkeresése londoni tartózkodásunk alkalmával.

Az üzletközpontot alapító Charles Henry Harrod 1834-ben nyitotta meg az East End kerületben vegyeskereskedését, amely később új helyre, a Knightsbridge városrészbe költözött. Harrod fia, Charles Digby számos épületet vásárolt meg a környéken, jelentősen változtatott az árukészleten, így az eredetileg három alkalmazottat – két asszisztenst és egy kifutófiút - foglalkoztató bolt 1880-ban már 100 dolgozóval működött. Három esztendővel később, éppen a karácsonyi ünnepeket megelőzően tűzvész tört ki, amelyben az üzletház teljesen megsemmisült, a vásárlók megrendeléseit azonban Harrod maradéktalanul teljesítette, ezáltal megalapozta a kereskedés hírnevét. A vállalkozásból hamarosan részvénytársaság jött létre, amely bankot és ingatlanközvetítőt is működtetett.

A Harrods impozáns új székházának megszületése az új vezérigazgató, Richard Burbidge nevéhez fűződik, aki a lélegzetelállító épület megalkotásával létrehozta London egyik máig legjellegzetesebb jelképét, ami egyben az angol főváros legdivatosabb, egyre bővülő áruháza lett. A palotaszerű építményt Charles William Stephens tervezte, kapuit 1901-ben nyitotta meg a nagyközönség előtt. Az áruházat terrakotta cserepek és Art Nouveau ablakok díszítik.

Az aranykornak átmenetileg véget vetett a második világháború, amikor is katonai egyenruhák, ejtőernyők és haditechnikai alkatrészek gyártására voltak kénytelenek átállni. A kereslet és a kínálat átalakulása következtében az egykor ugrásszerű fejlődést mutató és hihetetlen árbevételt produkáló áruház hanyatlása 1959-ig tartott. Ekkor a House of Fraser üzlethálózat felvásárolta, régi fényét egyelőre azonban nem nyerte vissza. A Harrods sikertörténete a nyolcvanas évektől folytatódott ismét, amikor a később tragikus körülmények között elhunyt Diana hercegnő udvarlójának apja, Mohamed Al Fayed 615 millió fontért megvásárolta a cég tulajdonjogát. Al Fayed több száz millió fontos befektetéssel felújította és kibővítette az építményt, új termékeket és szolgáltatásokat vezetett be.

A Harrods-ot 2010 májusában a katari uralkodó család befektetési társasága a Qatar Holdings másfél milliárd fontért felvásárolta, így a világhíres londoni luxusáruház ismét új gazdára lelt.

Mára a pazar kialakítású áruház hét emeleten, mintegy 92 ezer négyzetméteren, 330 üzletben áll a vastag pénztárcával bírók és a csupán kíváncsiságukat kielégíteni vágyó nézelődők rendelkezésére. A ruházati cikkek mellett szépségszalonok, éttermek, háztartási áruk, könyvkereskedések, bútorboltok, elektronikai eszközöket, ajándéktárgyakat árusító üzletek, és még számtalan egyéb, - megfelelő méretű erszény esetén - minden igényt kielégítő árucikk várja az ide látogatókat. Az üzletközpontot naponta akár tízezer látogató is felkeresi, a karácsonyi leárazások alkalmával ez a szám túllépheti a napi százezer főt is. Jól lehet, a Harrods ajtaja mindenki előtt nyitva áll, az üzletház biztonsági emberei útját állják a kevésbé jól öltözött vásárlójelölteknek, éppen ezért érdemes mellőzni a rövidnadrágot és a hátizsákot is.

Nemcsak nappal, hanem sötétedés után is kivételes látvány tárul az áruházat szemlélő kíváncsi szemek elé, amikor is felvillan a homlokzatot megvilágító, 11.500 izzóból álló fénysor.

Az extravagáns Harrods nem csupán méreteivel, kínálatával, egyedi stílusával és hangulatával vonzza az érdeklődők tömegeit, hanem, ahogy az áruházzal kapcsolatosan már-már szlogenként fogalmazódott meg a közvéleményben: ez az a hely, ahol minden lehetséges.

Cím: Knightsbridge, 87-135 Brompton Road, London SW1X 7XL
Telefon: +44 20 7730 1234

Nyitvatartás:

Hétfőtől-Szombatig 10:00 - 20:00
Vasárnap 11:30 - 18:00

Idegenvezetés:

Nincs információ róla

Akadálymentesítettség:
Nincs információ róla.

Belépőjegy:

Ingyenesen látogatható

Adatok utoljára ellenőrizve: 2013. április 11. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.5 (17 voks)

A környék térképe

Közeli állomások

Hozzászólások

Én voltam már itt a családi látogatásunk során. Kicsit féltem bemenni hiszen hallottam hogy milyen magas profilú egy áruház, de amint beérsz rájössz hogy ez egy turista attrakció is és rengeteg más, hozzád hasonló turista is jön ide nézelődni.
Sőt! A szuvenír részlegben remek ajándékokat lehet venni, elfogadható áron!

Ja és a mozgólépcsőn felfelé menet észreveszed hogy opera énekesek énekelnek az oldalt található erkélyeken. Lenyűgöző!