Ugrás a tartalomhoz

Houses of Parliament (Parlament)

A Westminster-palota - vagy ahogyan ma nevezik, a Parlament - eredetileg királyi rezidenciaként működött, majd egy tűzesetet követően 1512-ben vált a Parlament színterévé. A brit parlament két házra oszlik: a főrendek alkotta Felsőházra (House of Lords), valamint a megválasztott képviselőkből álló Alsóházra (House of Commons). Az Alsóház tagjai képviselik a különböző politikai pártokat és belőlük áll össze az Egyesült Királyság kormánya.

A Parlament épületei közül legismertebb az Óratorony (Clock Tower), azaz a Big Ben, amely mára London jelképévé vált.

A Parlament túloldalán találjuk a közönség és látogatók számára fenntartott bejáratot (Public Entrance), valamint a királyi bejáratot (Sovereign's Entrance). Ez utóbbit kizárólag az uralkodó részére tartják fenn: az uralkodó ezen keresztül lép be a Parlament épületébe az ülésszak megnyitására.

A Felsőház a palota leggazdagabban díszített termében ülésezik, melyben az uralkodó szín a vörös. Itt találjuk a királynő aranyozott trónját is. Az uralkodó ezen a trónszéken ülve mond beszédet a Parlament megnyitásakor.

Az Alsóház terme szolidabban kivitelezett, mint a felsőházi tanácsterem és az uralkodó színe a zöld. A kormánypártiak a bal, míg az ellenzékiek a jobb oldalon foglalnak helyet. A Házelnök felmagasított széke középen áll, a két oldal között.

A Parlament ülései az ülésszakok időtartama alatt bárki számára látogathatók. Ülések hétfőtől csütörtökig vannak és ritkán pénteken is van ülés, ezek időpontja házanként eltérő. Az ülések látogatása egész évben ingyenes, de fel kell készülni a sorbaállásra.

A nyári időszakban, amikor a Házak nem üléseznek (rendszerint augusztustól szeptember végéig) a Parlament látogatható a turisták számára is.

Jegyek a helyszínen válthatóak vagy telefonon igényelhetőek előzetesen is.

Telefon: +44 870 906 3773

Nyitvatartás:

Július 29. és szeptember 3., majd szeptember 19. és október 1. között:

Július-augusztus hónapokban:

  • hétfő, kedd, csütörtök, péntek, szombat 9.15-16.30
  • szerda 13.15-16.30

Szeptember hónapban:

  • hétfő, péntek, szombat 9.15-16.30
  • kedd, szerda, csütörtök 13.15-16.30

 

Idegenvezetés:

Külföldi látogatóknak vezetett túra csak a nyári nyitvatartás alatt van, melynek időtartam kb. 75 perc.

Nem angol nyelvű idegenvezetés (német, francia, spanyol, olasz) is van bizonyos időpontokban. Pontos időpontról célszerű előre tájékozódni.

Akadálymentesítettség:

Normál kerekesszékkel bejárható.


Belépőjegy:
  • Felnőtt belépő: £15.00
  • Kedvezményes belépő: £10.00 (diákoknak, 60 éven felülieknek)
  • Gyermek belépő: £6.00 (16 év alatt (5 év alatt ingyenes))
Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 25. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.3 (43 voks)

A környék térképe

Közeli állomások