Ugrás a tartalomhoz

Hyde Park

A Hyde Park 140 hektárjával egyike London legnagyobb parkjainak, és egyben a londoni Királyi Parkoknak. A park folytatásában fekszik a Kensington Gardens, mellyel együtt e zöld terület nagyobb, mint a Monacoi hercegség.

A park mindenki által ismert nevezetessége a Speakers' Corner, a park északkeleti részén, a Marbe Arch közelében található. Itt 1872 óta bármiről lehet szónokolni.

Újabb keletű látványosság a Diana hercegnő emlékére emelt, ovális, kőgyűrű formájú szökőkút, melyet a királynő 2004. július 6-án nyitott meg és amely Diana finomságát és nyitottságát hivatott szimbolizálni. Az emlékmű, egy 545 gránitdarabból épített vízesés-szökőkút, mely felett három híd vezet át a szökőkút közepéig. A látogatók leülhetnek a szökőkút szélére és akár a lábukat is belelógathatják pihenésképpen vizébe.

Itt találhatjuk a 2005. július 7-i londoni bombamerénylet áldozatainak emlékművét. Négy csoportban 52, 3 és fél méter magas, egyedi rozsdamentes acéloszlop emlékeztet a 4 robbantás helyén elhunyt 52 emberre.

A Hyde Parkot egy mesterséges tó, a Serpentine Lake osztja ketté.

A Hyde Park területe kezdetben a Westminster-apátság tulajdona volt. Az egyházi javakat kisajátító VIII. Henrik királyi parkká tette, kerítéssel vette körül. Ő és utódai szarvasvadászatokat tartottak itt.

I. Károly átalakíttatta a parkot, megépítette a Ring-et, a belső körutat, és 1637-ben megnyitotta a parkot a nagyközönség számára. 1665-ben a Nagy Pestisjárvány idején sok londoni ide menekült, és itt táborozva próbálta túlélni a járványt.

A XVII. század végén, III. Vilmos a Kensington palotába költözött. Mivel úgy vélte, utazása a hivatalos londoni rezidenciájába, a St. James Palace-ba túl veszélyes, 300 olajlámpással világíttatta be a két palotát összekötő utat. A Route de Roi (király útja franciául) melyből a londoni népnyelv Rotten Row-t kreált, az ország első, közvilágítással ellátott útja lett.

II. György felesége, Caroline királyné alakíttatta ki az 1730-as években a park mesterséges tavát, a Serpentine-t. 1814-ben tüzijátékkal ünnepelték itt a napóleoni háború végét.

1851-ben építette a Rotten Row mentén Joseph Paxton a Chrystal Palace-t, amely a Nagy Kiállításnak adott helyet. Mivel a közvélemény nem támogatta az épületnek a kiállítás bezárását követő megtartását, Paxton alapítványt hozott létre és megvásárolta, majd Dél-Londonba, Sydnham-ba szállította, ahol 1936-ban a tűz martaléka lett.

Az 1960-as évektől több nagyszabású rockkoncert helyszíne a park.

1977-ben II. Erzsébet uralkodásának 25. évfordulóján kiállítás nyílt a parkban.

1982-ben az IRA bombatámadása miatt a királyi lovastestőrség nyolc tagja vesztette életét a parkban.

Cím: Rangers Lodge, Hyde Park, London W2 2UH
Telefon: +44 20 7298 2100

Nyitvatartás:

Reggel 5.00-től éjfélig.

Idegenvezetés:

A parkban időről időre idegenvezetéssel egybekötött séták indulnak, melyekről a park honlapján tájékozódhatsz.

Akadálymentesítettség:

Mozgáskorlátozottaknak bejárható. Ötszemélyes elektromos kisautók is igénybe vehetőek, melyek fél órás sétát tesznek a parkban, lehetővé téve egy-egy helyen való kiszállást, majd ismételt felszállást.

Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 27. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.3 (23 voks)

A környék térképe

Közeli állomások