Ugrás a tartalomhoz

Egy kis illem

Mozgólépcsőn állj a jobb oldalra

Néhány szabályt és angol kifejezést ismerned kell, hogy ne vívd ki a londoniak ellenszenvét.

  1. Az angolok mindig kivárják sorukat és mindenhol érkezési sorrendben, udvariasan sorban állnak, legyen az üzletben vagy akár a buszmegállóban.
  2. A földalatti mozgólépcsőjén mindig állj a jobb oldalra, szabadon hagyva a bal oldalt, hogy azok akiknek sietős, a bal oldalon megelőzhessenek.
  3. Az angolok igen udvarias nép, ezért igen gyakran fogod hallani, hogy „Thank you”, vagy csak röviden „Thanks”. Te se légy rest és használd!
  4. Még az angolul nem beszélő turistáknak is igen fontos, használandó kifejezése az, hogy „Sorry”, azaz bocsánat. Minden olyan esetben használd, amikor valakinek a lábára léptél, meglökted, stb.

Hozzászólások

A metro mozgolepcsojen ki van irva, hogy "Stand on right" azaz ha alldogalni akarsz, azt a mozgolepcso jobb oldalan tedd meg. A bal oldalon ne allj, ott menj szepen le/felfele!

Nincs itt ellentmondas :)

Az első és második pontot csak én érzem ellentmondásosnak? Tehát az angolok mindig kivárják a sorukat, ugyanakkor a mozgólépcsőn egyeseknek mégis sietős? Hogy is van ez akkor?

Csatlakozom az előttem szólóhoz.
A végletek hazája London, de nagyon udvariasak, és segítő készek. Saját magam megtapasztaltam több alkalommal.
Nem akarom kritizálni a hazámat, mert imádom és mindig is az marad, de lenne pár hasznos dolog, amit átvehetnénk tőlük.
Persze amit ők is átvehetnének Magyarországtól, de ez egy másik történet.:-)

Londonba egyáltalán vannak angolok is? Én még nem voltam, de jövöhéten utazom pár napra. Ugy hallottam sok egyébb népeség található, csak a müemlékek angolok. De remélem azért lehet orosz, albán vagy lengyel nyelveken komunikálni?

Hozzáfűzni valóim:

1) Ez tízegynehány éve, amikor még először jártam Londonban (1994), valóban mindenhol igaz lehetett, manapság azonban buszmegállókra csak kevés helyen igaz. A legtöbb helyen ma már nem állnak sorba, vagy mindig akadnak olyanok, akik figyelmen kívül hagyják azt. Plusz sok helyen nem is egy járatra lehet csak várakozni, így hogyan tudnának az emberek egy adottra sorba állni?

2) Ez nagyon igaz, és az emberek itt nem szeretik, ha az utastársaikat erre figyelmeztetni kell - a metrón állandóan rohan mindenki.

3) Vagy egyéb verziói: "Cheers.", ritkán: "Ta." (mindkettő a fesztelen nyelvhasználatra jellemző).

4) Valóban sokszor használják a "sorry"-t, és általában udvariasak, ugyanakkor sok olyan helyzetben nem kérnek elnézést, ami a magyarok "érzékenységét" bántaná. A metrón pl szabályos, ha sietség közben valakit megütnek/meglöknek, és azt szó nélkül teszik. Azért jómodorú brit (vagy egyéb más nemzetiségű, aki Londonban él) ilyenkor is elnézést kér utastársától.