Ugrás a tartalomhoz

Karácsonyfa állítás a Trafalgar téren

Minden év decemberében a Trafalgar téren állítják fel London karácsonyfáját. A fa 1947 óta ajándékként érkezik Oslóból, hogy kifejezze a norvégok háláját Nagy Britania által a II. világháborúban nyújtott segítségért.

Miután a németek lerohanták Norvégiát, a norvég király és a kormány Londonba menekült és innen próbálták szervezni az ellenállást, melyben sok segítséget kaptak az angoloktól.

A fát már hónapokkal, vagy akár egy évvel korábban gondosan kiválasztják az Osló körüli erdők egyikéből, majd november környékén kisebb ceremónia közepette a norvégiai brit nagykövet, Westminster és Osló polgármesterei jelenlétében vágják ki. A többnyire 20-25 méter magas, 50-100 év közötti fát hajón szállítják át a szigetországba, majd állítják fel december elején a Trafalgar téren.

December első csütörtökjének estéjén ünnepség közepette kapcsolják fel a díszkivilágítás, amely norvég tradíció szerint minding fehér színű.

A feldíszített karácsonyfa egészen Karácsony 12. éjszakájáig ékesíti a teret, majd ezt követően díszeit leszedik és a fát feldolgozzák, komposztálják.