Ugrás a tartalomhoz

Kenwood House (Kenwood Ház)

Kenwood House (szintén ismert Iveagh hagyaték néven) impozáns ház London északi, Hampstead nevű részében, a Hampstead Heath mellett. A ház az ún. Angol Örökség részét képezi.

A XVII. század elejétől állt itt egy eredetileg tégla épület, melyhez 1700 táján melegházat csatoltak. 1754-ben William Murray, Mansfield első grófja, a híres bíró vásárolta meg, akinek megbízásából 1764-1779 között Robert Adam építész a házból csodálatos villát varázsolt: könyvtárat (mely egyik legjelentősebb műve), illetve a bejáratnál jón oszlopcsarnokot alakított ki. 1793 és 1796 között George Saunders két új szárnyat épített az északi oldalon, és irodákat, konyhaépületeket, sörfőzdét (ma étterem) a ház mellé.

A villát 1925-ben Lord Iveagh, a Guinness család tagja vásárolta meg a Mansfield családtól, majd ő adományozta a nemzetnek 1927-ben bekövetkezett halálakor. A nagyközönség előtt 1928-ban nyitották meg. Sajnos akkorra a bútorzat egy részét eladták, így a ház nagyrészt üres.

A házban jelenleg festmények láthatóak, melyek az Iveagh-gyűjteményből származnak. A legismertebbek ezek közül Johannes Vermeer Gitáros című festménye és Rembrandt 1661-ben festett időskori önarcképe, de találunk itt Turner, Reynolds, Gainsborough festményeket is. Az emeleten láthatóak a Suffolk Gyűjtemény híres darabjai, az egész alakos Erzsébet portrék. Ezen kívül megtekinthető cipőcsatt, ékszer és miniatűr-portré gyűjtemény is.

A kertben - mely Humphry Repton kertépítő művészetét dícséri - Barbara Hepworth, a Henry Moore és Reg Butler szobrokat állítottak ki.

Érdemes betérni a Brew House-ba, ahol házias ételekkel várják a látogatásba megfáradt turistákat. Mellette található a Kenwood Garden Shop, ahol a kertészkedés iránt érdeklődők akár növényeket is vásárolhatnak.

A házat körülvevő birtokon - melyről gyönyörű kilátás nyílik Londonra -, a tó közelében 1951 és 2006 között koncerteket (kezdetben klasszikus zenei koncerteket, később egyre inkább popzenei koncerteket) tartottak.

2007. februárjában az Angol Örökség megtiltotta az ilyen jellegű rendezvényeket, részben a környéken lakók tiltakozása miatt, részben az állat és növényvilág védelme érdekében. Ezzel viszont kérdésessé vált a Kenwood House jövője, mivel a fenntartásához szükséges egymillió font jórészt a tóparti koncertek bevételéből származott. Az Angol Örökség Tanácsa végül visszakozott, így napjainkban is élvezheted a piknic-koncertek hangulatát.

A híres Notting Hill című filmet részben itt forgatták.

Telefon: +44 20 8348 1286

Nyitvatartás:
Naponta 11:30-16:00 óra között.

Zárva tart: december 24.-26., valamint január 1.

Maga a park tovább tart nyitva.

Idegenvezetés:

Többfajta idegenvezetett túra választható, de két héttel korábban előzetes bejelentkezés szükséges. Pl.

  • Kenwood nevezetességei túra
  • A ház és a birtok túra
  • Lord Iveagh és gyűjteménye túra
  • Repton Kenwood-ban túra
Akadálymentesítettség:

Nincs információ róla.


Belépőjegy:

Ingyenesen látogatható

Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 26. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4 (4 voks)

A környék térképe