Ugrás a tartalomhoz

Kew Gardens

A Kew Gardens vagy más néven a Kew-i Királyi Botanikus Kertek délnyugat Londonban, Richmond és Kew között terül el hatalmas kertjeivel és botanikus üvegházaival. A kert 1840-től funkcionál nemzeti botanikus kertként. A kert nem csupán turista-attrakció, hanem tudományos intézmény is: található itt fontos növénygyűjtemény (mag-bank), az emberiség és a növények kapcsolatát ismertető múzeum, és fél millió kötetes könyvtár egyaránt. 2003. júliusától a kert az UNESCO Világ Örökségének része lett.

1844-48 között felépült a kovácsoltvas pálmaház (Palm House), majd a XIX. században a kétszer akkora Melegház (Temperate House), mely jelenleg a legnagyobb viktoriánus üvegház. 1987-ben Lady Diana nyitotta meg a harmadik legnagyobb, róla elnevezett télikertet (Princess of Wales Conservatory).

Az üvegházak és a színpompás virágok mellett érdemes megtekinteni a Kínai Pagodát, melyet Augusta hercegnőnek, Frederick, walesi herceg özvegyének megbízásából építette Sir William Chambers 1761-ben. Az 50 méter magas, tízszintes pagoda belsejében 253 lépcső vezet a magasba.

A szóbeszéd szerint a pagodát díszítő arany sárkányokat IV. György azért adta el, hogy adósságait törleszteni tudja. Valójában csupán az idő vasfoga végzett az aranyozott fa sárkányokkal. A pagodát a teljes renoválást követően a nagyközönség előtt 2009-ben a Kew Gardens 250. évfordulóján nyitják majd meg.

A Pagodától nem messze egy japán templom részlete látható: a kyoto-i Nishi Hongan-ji pontos mását 1910-ben építették fel.

A Sackler Crossing Bridge-et 2006-ban nyitották meg. A gránit és bronz híd a tavat szeli át, és Dr. Mortomer és Theresa Sackler nagy filantropológusoknak állít emléket.

A közelben áll a III. György által 1781-ben megvásárolt ún. Hercegi Ház (Dutch House), mely kezdetben a királyi gyermekek számára szolgált óvodául. Ma ezt a házat Kew Palace-ként ismerjük.

Cím: Kew, Kew Road, Richmond TW9 3AB
Telefon: +44 20 8332 5655

Nyitvatartás:

A kert minden nap 9.30-kor nyit és hétköznap 18.30-kor, hétvégén 19.30-kor zár. (Utolsó belépés fél órával zárás előtt.)

Zárva tart: december 25. és 26.

Idegenvezetés:

A Viktória-kaputól naponta 11.00 és 14.00 órakor képzett önkéntesek által vezetett ingyenes, kb. egy órás séták indulnak a kertben.

A kertben közlekedik a Kew Explorer, amely egy 72 férőhelyes kisvonat, és amely 4.00£-ért, a sofőr idegenvezetésében visz körbe a kertben.

Akadálymentesítettség:

Kerekesszékkel bejárható.


Belépőjegy:
  • Felnőtt belépő: £13.90
  • Kedvezményes belépő: £11.90 (60 év felettieknek, diákoknak diákigazolvánnyal, mozgássérülteknek)
  • Gyermek belépő: ingyenes (17 év alatt (felnőtt kíséretével))

London Pass kedvezmény:

£13.90 megtakarítás*
  • Ingyenes belépés
  • Speciális ajánlat

A Kew Palace belépőjéből 10% kedvezmény. Tudj meg többet a London Pass-ról...

* a jelölt megtakarítás egy London Pass-t birtokló felnőtt személyre értendő.

Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 25. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.6 (17 voks)

A környék térképe

Közeli állomások

Hozzászólások

Nagy élmény volt a kert látogatása! Sajnos a kertben töltött 6 óra is kevésnek bizonyult! Gyönyörű sziklakertek és még gyönyörübb suculenseket láttam. Nagy élmény volt!

Elég unalmas volt. Semmi lélegzetelállító. Maradok a vidámparknál :)

....a 13 fontos jegy nagyon megéri,tényleg egész napos program.a kert lélegzetelállítóan szép,jól karbantartott profi mutatvány!!!lehet piknikezni,vagy a kv-zóban eszegetni,növényeket vásárolni vagy éppen szabadon futkosó gyönyörűséges madarakat fotózni.a növények nevei mindenhol ki vannak írva,a legtöbb valódi élőhelyéhez hű környezetben(illeteve hőmérsékleti viszonyok közt)van bemutatva.
van jópár remek épület illetve érdekes kiállítás is!
a jegy mellé térképet is adnak,de anélkül is könnyű tájékozódni mert ki van minden táblázva.nem érdemes kihagyni.

Mindenkinek nagyon ajánlom!
Ez egy teljes napos program, ha az ember mindent meg akar nézni.