Ugrás a tartalomhoz

Kézipoggyász szabályozás

A fedélzetre felvihető kézipoggyász darabszáma és súlya függ attól, hogy üzleti vagy turista osztályon utazol. A turista osztály esetén egy kézipoggyász vihető fel, amelynek mérete nem haladhatja meg az egységesen elfogadott normát, azaz a 55x40x20 cm méretet és súlya maximum 10 kg lehet.

A kézipoggyászban nem lehet semmilyen:

  • a fuvarozásból kizárt veszélyes áru,
  • támadó- illetve védekező célt szolgáló eszköz, lőfegyver,
  • veszélyes anyagok bármely utánzata,
  • támadó fegyverként használható vagy annak látszó közönséges tárgy (pl.: borotvapenge, hegyes olló, kés, szerszámok, jégcsákány, hegymászóbot, aeroszol-tartály és egyéb indokolatlan gyanús tárgy).

Folyadékok, gélek korlátozása

2006. november 6.-án életbe lépett új szabályozás korlátozza a fedélzetre felvihető folyadékok mennyiségét. Az EU területén gépre szálló utasok csak kis mennyiségű folyadékot vihetnek a fedélzetre (a feladott poggyászokra nem vonatkoznak ezek a korlátozások).

Az új szabályzat nem csak a folyadékokra (pl. ásványvíz, üdítő, leves), hanem zselékre, gélekre (pl.: tusfürdő, hajzselé), krémek, kenőcsök (pl.: fogkrém, testápoló, ajakápoló), és aeroszolokra és bármilyen túlnyomásos szerekre (pl.: borotvahab, dezodor) is kiterjed.

Az új szabályozás szerint a fenti körbe tartozó „folyadékokat”, csak 100ml vagy ennél kisebb kiszerelésben lehet a kézipoggyászodban. Egynél több ilyen  „tégely” is lehet nálad, de bele kell férniük egy 1 literes átlátszó, könnyen újra zárható műanyagzacskóba. Személyenként csak egyetlen ilyen zacskó megengedett.

Az átlátszó műanyagzacskó újrazárható kell legyen. Bármilyen átlátszó zacskó, mely kinyitás után könnyen újrazárható − ez lehet villámzárral ellátott, zsineges, madzaggal lezárt − lényeg, hogy bárki által könnyen kinyitható legyen.

Két kivétel van érvényben:

  • a repülés ideje alatt igényelt csecsemő-tápszer;
  • a repülés ideje alatt igényelt gyógyszer.

A poggyászvizsgálati ellenörző pont után a váróban vásárolt folyadékokat, géleket már felviheted a gépre. Átszálló utasként fontos tudnod, hogy azokat a folyadékokat és géleket, amelyeket a reptéren vagy a repülőn vásároltál, szükség esetén becsomagolják és lepecsételik a boltban vagy a fedélzeten. Ezen pecsét 24 óráig érvényes.

Hozzászólások

Szeretném megkérdezni,hogy van új szabályozás a reptéri csomag feladásban?
Köszönöm

Ezt a szabályzatot hol lehet fellelni? Túl azon, hogy nyilvánvalóan hülyeség, kíváncsi lennék, hogy a folyadékot hogy definiálják.

Nekem a halpástétomot tekintették folyadéknak :(

(A másik csomagban levő olivabogyóra, ami lében volt, rá sem bagóztak)

A sajt is zselének/gélnek számít!!! Franciáktól hazafele szívtam is miatta...