Ugrás a tartalomhoz

Brit királyi testőrség hét alakulata

Welsh Guards katonái

A királyi ceremóniák díszkiséretét és bizonyos épületek őrzését a Brit Hadsereg hét, hosszú múltra visszatekintő alakulata látja el. A hét alakulatból kettő lovassági, a többi öt gyalogos. Ezek az alakulatok valódi harcoló alakulatok, katonái aktívan részt vesznek a brit hadsereg bevetésein, persze nem karddal lóháton...

Lovastestőrség

A Household Cavalry-t két lovassági alakulat alkotja:

  • Life Guards
  • Blues & Royals

Gyalogság

  • Grenadier Guards
  • Coldstream Guards
  • Scots Guards
  • Irish Guards
  • Welsh Guards

Az egyes alakulatokat ruházatukról lehet megkülönböztetni. A lovasság két alakulata között – ruhájának színe miatt – markáns a különbség, de a gyalogság egyenruhája a felületes szemlélő számára egyforma. Mégis hogyan lehet őket megkülönböztetni?

Life Guards Blues & Royals
Tolldísz sisakon sisakon
Tolldísz színe fehér piros
Zubbony piros kék
Fejfedő sisak sisak

A gyalogság egyenruhája olyan apró részletekben tér el, mint a zubbony gombsora és a jellegzetes medveszőr kucsma tolldísze.

Grenadier Coldstream Scots Irish Welsh
Tolldísz bal oldalt jobb oldalt nincs jobb oldalt bal oldalt
Tolldísz színe fehér piros nincs kék fehér-zöld-fehér
Gombok egyesével kettesével hármas négyes ötös
Zubbony piros piros piros piros piros
Fejfedő medveszőr kucsma medveszőr kucsma medveszőr kucsma medveszőr kucsma medveszőr kucsma

Az alakulatok egymást váltó rendszerben, nap mint nap ellátják több királyi rezidencia őrzését nem csak Londonban, hanem Windsor-ban, Edinburgh-ban és Balmoral-ban is. Londonban a St. James palotánál, Buckingham palotánál, a Clarence House-nál, valamint a Horse Guards épületénél állnak őrt.

Hozzászólások

Egyszer tv híradóban láttam, hogy le akarták cserélni a medveszőrből készült kucsmát műszálasra de az felállt rajta a "szőr" az elektromos távvezetékek alatt :D és a másik probléma az volt vele, hogy nem pergette le az esővizet. Én sem szeretem az állatkínzást, de szerintem inkább mi lőjük le a medvéket, minthogy ők kóstoljanak meg minket.

A Tower egyes részein is a gyalogság látja el az őrséget. pl: a Queen's House előtt vagy a koronázási ékszereket rejtő épület bejáratánál is.

A gárdisták szőrmesapkája medveszőrméből készül. Állatvédők nagy örömére...:)