Ugrás a tartalomhoz

Közlekedés busszal Londonban

Címkék: Közlekedés
Emeletes busz az Oxford Street-en

A kiterjedt hálózat révén szinte mindenhova eljuthatsz a jellegzetes piros buszokkal, amelyek többsége emeletes, de van egyszintes, sőt csuklós busz is. Ha már Londonban vagy, akkor ki is kell próbálnod az emeletes buszokat. Tudnod kell, hogy a klasszikus Routemaster emeletes buszok már csak két vonalon közlekednek (9 és 15 vonalak egy részén).

A reggeli (8.00-9.30) és délutáni (16.30-18.30) csúcsforgalomban rendszeresek a dugók, célszerű ilyenkor elkerülni a busszal való közlekedést és lehetőleg a földalattit választani.

Az autóbuszokon nincs kalauz (kivéve a régi Routemaster-ek), jegyet a vezetőtől lehet venni, de vannak olyan járatok amire már csak érvényes jeggyel vagy bérlettel lehet felszállni.

Mit kell tudnod ahoz, hogy gondtalanul közlekedj busszal?

  • Vannak olyan megállók amiben csak jelzésre állnak meg a buszok, ezeket a megállókat megismered a piros táblájukról (Request Stop), ilyenkor állj a táblához és ints a vezetőnek ha fel akarsz szállni.
  • Vannak olyan járatok (pl. H2 vagy H3), illetve olyan szakaszok ahol nincsennek megállók, vagyis bárhol fel és leszállhatsz (Hail and Ride). Az ilyen szakaszokon bárhol leintheted a buszt, vagy jelezhetsz hogy leszállnál, a busz az első alkalmas helyen megáll neked.
  • Egy egy forgalmasabb csomópontnál, látszólag azonos irányba haladó buszoknak van több megállója. A táblák póznájának csúcsán egy piros kerek körben egy vagy két betűt találsz, ez a jelzés azonosítja a megállót a környéken. Ezt a jelzést fogod megtalálni megálló környékének térképén is. A megállókban lévő térképen és tájékoztatóban a buszokat ezzel a jelöléssel rendelik a megállóhoz.
  • A táblákon sötétszürke sávban találod a megálló nevét és alatta világos szürke mezőben azt az irányt amelynek irányába haladó buszok megállnak az adott megállóban.
  • Bizonyos járatokon nem tudsz jegyet venni, ezekre már csak érvényes jeggyel vagy bérlettel szállhatsz fel. Ezeket a járatokat sárga mező (Buy ticket before boarding) jelöli a táblákon.
  • Vannak nappali, 24 órás és éjszakai járatok. Az éjszakai járatok számát egy N betű előzi meg.
  • Sok buszmegállóban elektromos kijelző jelzi a következő buszok számát és érkezésük idejét.