Ugrás a tartalomhoz

Királyi udvar

Hampton Court Palace (Hampton Court palota)

Hampton Court Palace

Hampton Court Palace a londoni paloták egyik legszebbike. Gyakran úgy emlegetik, hogy benne „két palota története" elevenedik meg. Az egyik, a korábban a máltai lovagrend tulajdonában álló majorság első híres bérlője, Wolsey bíboros által megszerzett, majd VIII. Henrik által a legfényűzőbb folyóparti palotává tett tudor épületegyüttes, a másik pedig a III. Vilmos és II. Mária által épített barokk palota.

Buckingham Palace (Buckingham-palota)

Buckingham palota

A Buckingham Palace 1837. óta az angol királyi rezidencia. A palota – bár a Királyi Gyűjtemény páratlan darabjaival van berendezve, illetve díszítve, nem művészeti galéria vagy múzeum, hanem egyike a világ jelenleg is aktívan működő királyi udvarainak. Évente 50.000 hivatalos vendég fordul meg itt a különböző fogadásokon, ebédeken, illetve a Királyi Kerti Partin.

Kensington Palace (Kensington-palota)

Kensington palota bejárata

A Kensington Palace a királyi család egykori rezidenciája. Eredetileg Nottingham hercegtől vásárolta meg 1689-ben III. Vilmos, aki itt rendezte be udvartartását. 1760-ig ez volt az angol királyi rezidencia. Itt született és 1837. június 20-i trónra lépéséig itt élt Viktória királynő is.

Windsor Castle (Windsor Kastély)

Windsori kastély a Long Walk felől

A Windsor Castle a világ legnagyobb (45.000 m2-es), és Anglia legrégebbi lakott, leghíresebb kastélya, melynek története Hódító Vilmosig nyúlik vissza. A Buckingham Palace, és az edinburgh-i Holyrood Palace mellett a Windsor Castle is az angol királyi család hivatalos rezidenciájának számít. (A Sandringham House és a Balmoral Castle a királyi család magánrezidenciái.)

St. James's Palace (Szent Jakab palota)

St. James palota főbejárata

A St. James Palace 1531 és 1536 között épült VIII. Henrik megbízásából, egy korábbi leprakórház helyén. A királyi család rezidenciája volt több, mint 300 éven keresztül. Napjainkban is hivatalos uralkodói rezidencia, annak ellenére, hogy Viktória királynő trónra lépésekor (1837) a Buckingham palota vette át a királyi rezidencia szerepét.