Ugrás a tartalomhoz

Művészet

National Gallery (Nemzeti Képtár)

National Gallery kivilágított épülete

London leghíresebb terén, a Trafalgaron álló művészeti galéria, mely a világ egyik leggazdagabb képtára. 2300 darabos, 1250 és 1900 közötti festménygyűjteményében megtalálhatók a legnagyobb olasz és németalföldi mesterek – pl. Botticelli, Verocchio, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rafaello, Tizian, Rembrandt, Cézanne és Van Gogh – remekművei.

Tate Britain

Tate Britain

A Tate Britain múzeumot Henry Tate – a híres gyűjtő és cukor-mágnás – alapította 1897-ben, amikor megvásárolta a Millbank-i épületet, mely korábban börtönként funkcionált. Henry Tate – kezdetben saját gyűjteményére alapozva – a brit művészet nemzeti galériáját kívánta létre hozni.

Royal Albert Hall (Királyi Albert-csarnok)

Royal Albert Hall

A híres hangversenyterem az Albert-emlékművel szemben, szintén a királynő férjének emlékére épült 1867-1871 között. Tervezői, Fowke és Scott az első drezdai operaház ovális alaprajzát vették alapul a munka megkezdésekor.

Eltham Palace (Eltham-palota)

Etham Palace

Az Eltham Palace meghökkentő ötvözete egy Tudor kori királyi rezidenciának és egy art deco stílusú, az 1930-as évekből származó, fényűző polgári otthonnak, mely gyakran szerepel olyan filmekben, ahol az 1930-as évek luxusát, dekadenciáját kell megjeleníteni (mint pl. Stephen Fry rendezte Bright Young Things című filmben)...

The Courtauld Gallery (A Courtauld Galéria)

A Courtauld Gallery a Somerset House-ban

A Courtauld Gallery a londoni művészeti galériák egyik leghíresebbike és legnépszerűbbike. Bár a múzeum elsősorban az impresszionista és posztimpresszionista mesterek munkáinak gyűjteményéről híres, de rengeteg műremek vár itt rád a kora reneszánsztól a XX. századig.

National Portrait Gallery (Nemzeti Arcképtár)

National Portrait Gallery

A National Portrait Gallery ad otthont a világ legnagyobb portrégyűjteményének. A több, mint 10.000 műtárgyon a brit történelem valamennyi jelentős alakja felsorakozik a középkortól napjainkig, VII. Henriktől Florence Nightingale-en át a Beatles-ig és II. Erzsébetig.

Tate Modern

Tate Modern

Tate Modern a modern művészet nemzeti galériája, amely 2000-ben egy használaton kívüli erőműben nyílt meg London szívében. Hatalmas kéménye a londoni városkép jellegzetes sziluettje.

Kenwood House (Kenwood Ház)

Kenwood House déli oldala

Kenwood House (szintén ismert Iveagh hagyaték néven) impozáns ház London északi, Hampstead nevű részében, a Hampstead Heath mellett. A ház az ún. Angol Örökség részét képezi.

Queen's House (Királynő Háza)

Queen's House

Ezt a greenwich-i házat eredetileg I. Jakab építtette hitvese, dániai Anna számára. Az építkezés 1616-ban kezdődött, de a királyné 1619-ben bekövetkezett halála után félbeszakadt. Csak 10 évvel később folytatta I. Károly, aki szintén felesége, Henrietta Maria lakóhelyéül szánta. A Queen's House – mely Anglia első klasszicista épülete – 1638-ban készült el Inigo Jones tervei alapján. Jelenleg a Nemzeti Tengerészeti Múzeum része.

Apsley House (Apsley-ház)

Wellington gyűjteménynek helyet adó Apsley House

A XVIII. század végén épült Apsley House több, mint 200 éven keresztül viselte a "No. 1. London" házszámot, mivel annak idején ez volt a legelső ház nyugati irányból közelítve a vámsorompó után. Az épületet 1820-ban a kormány Wellington hercegének ajándékozta érdemeiért, miután Arthur Wellesley, Wellington első hercege 1815-ben Waterloo-nál győzelmet aratott Napoleon felett.