Ugrás a tartalomhoz

Templomok

Westminster Abbey (Westminster-apátság)

Westminster-apátság nyugati homlokzata

A Westminster-apátság különleges helyet foglal el a brit történelemben, hiszen amellett, hogy középkori építészeti szempontból egyedülálló mestermű, számolatlanul állít emléket a nemzet nagyjainak.

Az apátság Nagy-Britannia uralkodóinak koronázó temploma és számos királyi esemény színhelye. Ezen a helyen koronázták angol királlyá Hódító Vilmost 1066-ban és azóta valamennyi uralkodót, legutóbb 1953. június 2-án II. Erzsébetet.

St. Paul's Cathedral (Szt. Pál-székesegyház)

Szent Pál székesegyház madártávlatból

A St Paul's Cathedral Európa ötödik legnagyobb temploma, mely némileg a római Szt. Péter-székesegyházra emlékeztet. Helyén már évszázadokkal a Wren-féle újjáépítése előtt is katedrális állt.

Shri Swaminarayan Mandir

Lenyűgöző épület bejárata

A Shri Swaminarayan Mandir az első tradícionális hindu templom Európában, mely egyszerre spirituális és kulturális központ is. Az épületegyüttes magában foglalja a Mandir-t, a Havelit, valamint egy kiállítást, amely 3000 négyzetméteren bevezet a hindu vallás világába, és egyúttal a Mandir építésének történetét is bemutatja.

Westminster Cathedral (Westminster-székesegyház)

Westminster Cathedral

A Westminster-székesegyház – amit semmiképp ne keverjünk össze a Westminster Abbey-vel, azaz az apátsággal – az angol és walesi római katolikus közösség „anyatemploma”, Anglia és Wales legnagyobb római katolikus temploma. 1895-1903 között épült John Francis Bentley tervei alapján. Korai bizánci stílusával erősen különbözik London többi templomától.

Southwark Cathedral (Délparti-székesegyház)

Southwark Cathedral

A London-híd tőszomszédságában fekvő Southwark Cathedral London székesegyházai közül a legkisebb, de egyben a legöregebb gótikus templom Londonban. Története nem mondható túl szerencsésnek: ugyan már a normann hódítás idején állt a helyén egy monostor, de az azt követő évszázadokban a templomot hol tűzvész hamvasztotta el (pl. 1212-ben és 1385-ban), hol csak egyszerűen romhalmazzá pusztította a nemtörődömség.

London Central Mosque (Londoni Központi Mecset)

London Central Mosque

A legaktívabb és legfontosabb iszlám központ Angliában, és egész Európában. Az épület messziről megismerhető a hatalmas arany kupoláról és a 140 láb magas minaretről. E jellegzetes látványtól eltekintve az épület meglehetősen modern, nem sokban különbözik az 1970-es évek épületeitől.