Ugrás a tartalomhoz

Történelmi épületek

Clock tower (Big Ben) (Óratorony)

Hét méteres óraszámlap

A 96 méter magas Óratorony (Clock Tower) a Parlament legismertebb épülete és mára London jelképévé vált. A torony a Parlament észak-keleti oldalán, a Bridge Street felőli oldalon található. A Big Ben nem a toronynak vagy az óráknak a neve, hanem a több, mint 13,5 tonnás harangé (eredeti nevén Great Bell), amely az órákat üti.

Hampton Court Palace (Hampton Court palota)

Hampton Court Palace

Hampton Court Palace a londoni paloták egyik legszebbike. Gyakran úgy emlegetik, hogy benne „két palota története" elevenedik meg. Az egyik, a korábban a máltai lovagrend tulajdonában álló majorság első híres bérlője, Wolsey bíboros által megszerzett, majd VIII. Henrik által a legfényűzőbb folyóparti palotává tett tudor épületegyüttes, a másik pedig a III. Vilmos és II. Mária által épített barokk palota.

Shakespeare’s Globe Theatre (Globe Színház)

Globe Színház

A Southwark szó déli partot vagy déli rakodópartot jelent, utalva arra, hogy századunk elején még dokkok sora húzódott erre. 1598-ban a polgármester - valójában I. Erzsébet - parancsára a színészeknek el kellett hagyniuk a bal part színházi negyedét. Ekkor rombolták le az ott álló „The Theatre" faépületét is.

Royal Albert Hall (Királyi Albert-csarnok)

Royal Albert Hall

A híres hangversenyterem az Albert-emlékművel szemben, szintén a királynő férjének emlékére épült 1867-1871 között. Tervezői, Fowke és Scott az első drezdai operaház ovális alaprajzát vették alapul a munka megkezdésekor.

Eton College

Eton College iskola udvara

A King's College of Our Lady of Eton beside Windsor (A Királyi Miasszonyunk iskolája Etonban, Windsor mellett), általában Eton College vagy csak egyszerűen Eton néven ismert. A világ egyik leghíresebb fiú magániskolája és egyben egyike a kilenc eredeti angol magán középiskoláknak.

Eltham Palace (Eltham-palota)

Etham Palace

Az Eltham Palace meghökkentő ötvözete egy Tudor kori királyi rezidenciának és egy art deco stílusú, az 1930-as évekből származó, fényűző polgári otthonnak, mely gyakran szerepel olyan filmekben, ahol az 1930-as évek luxusát, dekadenciáját kell megjeleníteni (mint pl. Stephen Fry rendezte Bright Young Things című filmben)...

Houses of Parliament (Parlament)

A parlamentnek helyet adó Westminster-palota

A Westminster-palota - vagy ahogyan ma nevezik, a Parlament - eredetileg királyi rezidenciaként működött, majd egy tűzesetet követően 1512-ben vált a Parlament színterévé. A brit parlament két házra oszlik: a főrendek alkotta Felsőházra (House of Lords), valamint a megválasztott képviselőkből álló Alsóházra (House of Commons). Az Alsóház tagjai képviselik a különböző politikai pártokat és belőlük áll össze az Egyesült Királyság kormánya.

Buckingham Palace (Buckingham-palota)

Buckingham palota

A Buckingham Palace 1837. óta az angol királyi rezidencia. A palota – bár a Királyi Gyűjtemény páratlan darabjaival van berendezve, illetve díszítve, nem művészeti galéria vagy múzeum, hanem egyike a világ jelenleg is aktívan működő királyi udvarainak. Évente 50.000 hivatalos vendég fordul meg itt a különböző fogadásokon, ebédeken, illetve a Királyi Kerti Partin.

Admiralty Arch (Admiralitás-boltív)

Admiralitás-boltív

Az Admiralty Arch nevét a közeli Királyi Tengerészet Főhadiszállásáról kapta, pedig az épületnek nincs semmilyen tengerészeti vonatkozása. Az Admiralty Arch-ot Viktória királynő dicsőségére emeltette fia, VII. Edward. A masszív hármas kapuzat terveit 1910-ben Sir Aston Webb készítette.

Tower of London

Tower of London

London egyik jelképe és az egyik leginkább látogatott túrista-attrakciója a londoni Tower középkori épületegyüttese a Temze partján. A folyótól a Towert a Tower Wharf nevű, ingyenesen látogatható sétány választja el. Innen csodálatos kilátás nyílik a Temzére, a Tower Bridge-re, a túlparti városházára és a HMS Belfast nevű múzeumhajóra egyaránt.