Ugrás a tartalomhoz

Legyező-festő a Hasfelmetsző?

Címkék: Magazin, Fan Museum
Hasfelmetsző Jack

Walter Richard Sickert (1860-1942) angol impresszionista festő, aki képein hétköznapi embereket és városi tájakat festett meg. Egy általa festett legyezőt láthatsz a Legyező Múzeumban is. Neve összefüggésbe került a Hasfelmetsző Jack féle gyilkosságokkal.

Sickert-t magát is érdekelte a gyilkosságok története, mivel úgy hitte, abban a bérlakásban él, amiben korábban a sorozatgyilkos. A háziasszony ugyanis a korábbi bérlőt gyanúsította a gyilkosságok elkövetésével.

Sickert le is festette a szobát. A kép (Hasfelmetsző Jack hálószobája) jelenleg a Manchester City Művészeti Galériában látható. 1976-ben Stephen Knight  Hasfelmetsző Jack – A végső megoldás című könyvében határozottan állította, hogy Sickert-t arra kényszerítették, hogy bűntársként vegyen részt a gyilkosságokban. Információi Joseph Sickert-től, a festő állítólagos törvénytelen gyermekétől származtak, és ebből az állításból alakult ki a közkedvelt „királyi összeesküvés elmélet”.

1990-ben Jean Overton Fuller, a Sickert és a Ripper gyilkosságok című művében egyenesen azt állította, hogy Sickert nem bűntárs volt, hanem maga a gyilkos. Ezek a vélemények ugyan nem voltak túl hosszú ideig elfogadottak, de újra és újra felszínre kerültek. Utoljára 2002-ben Patricia Cornwell, krimiírónő (A gyilkos portréja: Hasfelmetsző Jack – Lezárt ügy) szintén azt a teóriát ismétli meg, hogy Sickert a gyilkos. Ezt a – sokak által támadott – véleményét Sickert illetve a Hasfelmetsző leveleiről, bélyegeiről nyert minták DNS hasonlóságára, és Sickert festményeire alapította. Az írónőt még az a tény sem ingatta meg, hogy a szóbanforgó gyilkosságok idején Sickert épp Franciaországban nyaralt...