Ugrás a tartalomhoz

London Canal Museum (Londoni Csatorna Múzeum)

The London Canal Museum megismertet a londoni csatornák, elsősorban a múzeumhoz legközelebb fekvő, „saját” csatornájának, az 1820-ban megnyitott Regent's Canalnak történetével, attól az időtől kezdve, amikor még a város ipari-kereskedelmi életében fontos szerepet töltött be, át a pusztulás évein napjainkig, amikor kellemes időtöltésre ad teret.

Megtekinthetjük az 1924-ben készült „Barging Through London” (Áthajókázva Londonon) című filmet is.

A múzeumban megnézhetjük a hajdanán a csatornán közlekedő egyik hajó kabinjának belsejét, láthatjuk milyen szűkös körülmények között éltek a hajósok és családtagjaik egészen az 1960-as évekig. Leülhetünk egy hajós család asztalához, érdekes hangjátékon keresztül hallhatjuk a vacsorázó család beszélgetését, megismerhetjük szokásaikat, az élethű babákon megnézhetjük viseletüket.

Szép gyűjteménye van a múzeumnak olyan különböző tárgyakból, melyet a híres csatornai motívumok, az ún. „rózsák és kastélyok” díszítenek. A motívum eredetét senki sem ismeri pontosan, csak azt tudjuk, hogy a hajós emberek a XIX. század elejétől alkalmazták a hajókon és más használati tárgyakon.

Mindent megtudhatunk továbbá a hajókat még a XX. század elején is húzó, a csatornák életéhez nélkülözhetetlen lovakról. Megnézhetjük a lovak 1904-1906 között épült, rekonstruált istállóját, láthatjuk az állatorvosok, kovácsok korabeli szerszámait, és az eredeti lószerszámokat.

Érdekes módon bepillantást nyerünk a jég- és fagylaltkészítés történetébe is, aminek az az oka, hogy a múzeumnak helyet adó épület 1862-ben épült Carlo Gatti, a híres fagylaltkészítő számára, mint jégraktár, hogy a Norvégiából érkező jeget innen hajókkal szállítsák szerte a viktoriánus Londonba. Periszkóp segítségével betekinthetünk a hajdani, több, mint 12 méter mély jégaknába, melyben több száz tonna jeget tároltak, sőt egy interaktív képernyő segítségével magának Carlo Gattinak tehetünk fel kérdéseket.

A múzeum mellett található a Battlebridge Öböl, amelyet korábban - a föld tulajdonosa, William Horsfall után - Horsfall Öbölnek is neveztek, és amelyet az 1820-as évek elején alakítottak ki. Valaha pezsgő ipara volt (malommal, lekvárgyárral, rakparttal), ma pedig a nyugalom szigete piciny magán hajókikötőjével, amelyben néhány lakóhajó is horgonyzik.

Általában itt tekinthető meg a múzeum restaurált tolóhajója, a Bantam IV is. A Bantam hajókat 1940 és 1960 között építette a brentfordi E.C. Jones és fiai nevű cég. Különlegességük, hogy nem vontatóhajók, hanem tolóhajók, ami a szállítás energiatakarékosabb módja volt.

Cím: King's Cross, 12/13 New Wharf Road, London N1 9RT
Telefon: +44 20 7713 0836

Nyitvatartás:

Keddtől vasárnapig 10.00-16.30 (Utolsó belépés: 16.00)

A hónap első csütörtökén 19.30-ig tart nyitva.

Zárva tart: hétfőnként (kivéve a banki szünnapokat), december 24-27. és december 31-január 1. között.

Idegenvezetés:

MP3 audio túra letölthető a múzeum honlapjáról.

Akadálymentesítettség:

Kerekesszékkel bejárható.


Belépőjegy:
  • Felnőtt belépő: £4.00
  • Kedvezményes belépő: £3.00 (60 év felettieknek és diákoknak )
  • Gyermek belépő: £2.00 (5-15 év között; 5 éves kor alatt ingyenes. )

London Pass kedvezmény:

£4 megtakarítás*
  • Ingyenes belépés

Tudj meg többet a London Pass-ról...

* a jelölt megtakarítás egy London Pass-t birtokló felnőtt személyre értendő.

Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 26. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Még nincs voks

A környék térképe

Közeli állomások