Ugrás a tartalomhoz

London Central Mosque (Londoni Központi Mecset)

A legaktívabb és legfontosabb iszlám központ Angliában, és egész Európában. Az épület messziről megismerhető a hatalmas arany kupoláról és a 140 láb magas minaretről. E jellegzetes látványtól eltekintve az épület meglehetősen modern, nem sokban különbözik az 1970-es évek épületeitől.

Arany-tetejű mecset Mekka felé néző főtermében 1800 imádkozó fér el egyidejűleg. E terem berendezését csupán az óriási, vörös szőnyeg és a gyönyörű csillár jelentik. Hagyományos iszlám (főleg kék) mozaikminta dominál a terem belsejében.

A főépületben két imaterem, a háromszintes szárnyban pedig 280 m2-es, 20.000 kötetes könyvtár, olvasóterem, konferencia- és adminisztrációs központ, muszlim könyvesbolt, valamint minaret található. 1994-ben az épületegyüttes új oktatási és adminisztratív szárnnyal bővült.

A XVIII. és XIX. században a Brit Birodalomnak több volt az iszlám, mint a keresztény lakosa. Ezt felismerve 1940. október 24-én a Churchill War Cabinet 100.000 fontot adott a muszlim közösségnek, hogy imahelyet alakítsanak ki Londonban. Az angol kormány a Regent's Park Hanoveri kapujánál egy kb. 9300 m2 nyi területet ajándékozott a muszlim közösségnek, melyet 1944-ben a „Mecset Tanács” elfogadott. Az így létrejött Iszlám Kulturális Központot hivatalosan 1944. novemberében VI. György nyitotta meg. Ugyan 1947-ben részvénytársaság alakult a kulturális központhoz kapcsolódó mecset megvalósítására, de végül egészen 1967-ig elodázódott a kivitelezés.

1969-ben a nemzetközi tervpályázatot Frederick Gibberd, angol építész terve nyerte meg. A kivitelezési munkák 1974 elején kezdődtek, és 1977 júliusában fejeződtek be összesen 6.5 millió fontos költséggel. Az összeget a gazdagabb és befolyásosabb arab országok (pl. az Arab-emirátus, illetve a Szaudi királyság) adták össze. A két fő muszlim ünnep (Eids) alkalmával évente 50.000 ember látogat el a mecsetbe. A londoni muzulmánok főként péntekenként töltik meg a nagytermet. (Péntek ugyanis a hét legfontosabb imanapja az iszlám szerint.)

Fontos tudni, hogy a mecsetbe látogatóknak a bejáratnál le kell venniük lábbelijüket, mind a férfiaknak, mind a nőknek térd alá érő ruhát kell viselniük, és a nőknek a fejüket is el kell takarniuk. (Kendőt helyben kölcsönözhetsz.) A nők külön galériákon át tekinthetik meg az imatermet.

Cím: 146 Park Road, London NW8 7RG
Telefon: +44 20 7724 3363

Nyitvatartás:

Naponta hajnaltól sötétedésig.

Idegenvezetés:

Idegenvezetett túrákat bejelentkezett csoportoknak tartanak.

Akadálymentesítettség:
Nincs információ róla.
Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 27. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 3.5 (2 voks)

A környék térképe

Közeli állomások