Ugrás a tartalomhoz

Luton repülőteréről London belvárosába

A repülőtér Londontól kb. 50 km-re északra fekszik, Luton városa és az M1-es autópálya mellett. Ez a Londont kiszolgáló negyedik legforgalmasabb nemzetközi repülőtér.

First Capital Connect (vonat)

A repülőtér terminálja elöl a FirstGroup által üzemeltetett kékes-lilás csuklós buszok közvetlen kapcsolatot biztosítanak a Luton Airport Parkway vasútállomásra. A buszok reggel 5 és éjfél között 10 percenként indulnak és éjjel is minden Luton Airport Parkway állomáson megálló vonathoz biztosítanak kapcsolatot. A vonatjegyekhez irányonként plusz £1 öszegért lehet jegyet váltani a 10 percig tartó útra. Vonatjegy nélkül irányonként £1.50-ért válthatsz jegyet.

A csúcsidőben óránként 6 vonat indul a St. Pancras International állomásra, amelyek 35 perc alatt teszik meg az utat. Éjszakénként is biztosított az óránkénti egy vonat a belvárosba. A vonatjegy ára egy útra £11, oda-vissza £20.

Bővebb információ a First Capital Connect honlapján.

Green Line (busz)

Green Line 757 nevű buszjárat közvetlen kapcsolatot biztosít Luton repülőtere és London között. A légkondícionált buszok a terminál elöl indulnak 12-15 percenként, napi 24 órában. A repülőtér és a Viktória állomás közötti utat 75-100 perc alatt teszi meg, néhány megállónál megállva (Brent Cross, Finchley Road, Baker Street, Marble Arch, Hyde Park Corner). A jegy ára egy útra £12, oda-vissza £17.

Bővebb információ a Green Line honlapján.

easyBus (minibusz)

Az easyBus rendszeres minibusz járatot üzemeltet a Luton repülőtér és London belvárosa között. (Green Line 757-es járatok is foglalhatók a easyBus rendszerében.) A minibuszok a repülőtér terminálja elöl indulnak közvetlen, a belvárosban pedig a Viktória pályaudvar és a Viktoria buszállomás között féluton a Buckingham Palace Road-on a 6-as megállóból indulnak. Az út forgalomtól függően 70-100 percet vesz igénybe. A jegyek online vásárolhatók £2-tól kezdődőleg.

Bővebb információ a easyBus honlapján.

Hozzászólások

Kiegészítés a vonat közlekedéssel kapcsolatban Luton repülőtérről:

A vonatjegy árában benne van a reptér (Luton Airport) és a vasútállomás (Luton Airport Parkway) közötti transzfer a kékes-lilás buszokkal, a vonatjegy birtokában nem kell érte külön fizetni.

A vasútvonalat (és a transzfer buszt a vasútállomásra) a Luton reptérről London belvárosába 2014 szeptembere óta a Thameslink vasúttársaság üzemelteti, a honlapjukon ez olvasható:

"The transfer is included in your rail ticket to London Luton Airport."

http://www.thameslinkrailway.com/airport-travel/luton/

London-Luton busz transzfer a WizzAir-nél foglalva:
Az interneten megvásárolt jegy mellé kap az ember egy menetrendet, amelyből a repülőgép indulása alapján kiválasztható az igénybe venni kívánt járat, amire biztosítják a helyet - a marketing szerint.
Tapasztalatok:
- A járatok nem a jegy mellé kapott menetrend szerint indulnak
- A javasolt időben induló járatra nem lehet felférni
- A buszokra csak annyi utast engednek felszállni, ahány ülőhely van
- Az utasirányító folyamatosan azt üvöltötte, hogy no WizzAir, no WizzAir...és a WizzAir-es jegyel rendelkezőket nem engedte felszállni.
- Két járat közötti nyugodalmasabb várakozási időszakban elmondta, hogy a WizzAir-es jegy egy ún. szabad jegy, ami nem biztosít foglalt helyet, ezzel a jeggyel csak akkor lehet felszállni, ha marad szabad hely - általában nem nagyon marad.
- Hiába értünk ki a leírásban javasolt időben a megadott járathoz, hiába álltunk a sor elején, a buszra felszállni nem engedtek, mindig jött egy olyan utas, akinek "jobb" jegye volt mint a miénk. Azok simán felszálltak, megtelt a busz, mi meg ott álltunk a bizonytalanságban.
- A Victoria Coach Station-nál balkáni állapotok uralkodtak, ordibálás, káosz, lökdösődés. Az ajánlott induláshoz képest a harmadik járatra fértünk fel, nagy szerencsével.
- A megadott magyarországi telefonszámon egy automata jelentkezik
- A menetidő kb 90 perc. Dugók, útépítés.
- A buszon maró húgyszag (a WC-ből) és iszonyú meleg
Összefoglalás: Igénybevétel csak kalandvágyó utasoknak, akik szeretik a magas adrenalinszintet. Ha teheted, kerüld el, válassz más lehetőséget.

Mi egy nemzetközi projekt keretében utaztunk Londonba. A Luton repülőtéren azt az információt kaptuk, hogy a Greenline-nak ott nincs irodája, a Terravisiontól vegyük meg a jegyeket a buszra, ami a központba visz. Sajnos megvettük tőlük. Retúrjegyeket. Mivel a projektpénzzel el kell számolnunk, szükségünk volt számlára, de már egy kis blokkal is beértem volna. Semmivel nem tudtak szolgálni. Azt igérte az angolul alig beszélő hölgy, hogy elküldi az e-mail címemre, amit fel is írt egy 3x4 cm-es "post it"ra... Ez elég biztos jele volt annak, hogy itt számláról szó sem lesz. Én még tettem egy kísérletet arra, hogy kértem egy nagyobb lapot (ez már egy legalább 6x8 cm-es cetli volt...), felírtam minden szükséges adatot, amit a számlára kell írni, majd ráírtam az e-mail címemet, és reménykedtem... A biztató az volt, hogy a jegyen legalább rajta volt az ár. Gondoltam, a legrosszabb esetben azzal el tudok számolni. Nem számítottam az ennél is rosszabb esettel: a buszsofőr elvette a jegyet, és adott egy olyan jegyet a visszaútra, amin semmilyen ár nem volt. Mondtam neki, hogy ez így nem jó, de ő meg mondta, hogy neki ezt kell tennie...
A Viktóriánál van a Greenline-nak és a Terravisionnak is irodája, ahol szintén próbálkoztam, de csak pingpongoztak velem, egymáshoz küldözgettek. Rémálom!
Már az 5. e-mailnél tartok. A címeket innen onnan kiderítettem, de csak a Greenline-tól jött válasz, hogy ők semmit nem tehetnek, mert nem tőlük vettem a jegyet. És hát igen,sajnos,nincs irodájuk a reptéren... állítólag ideiglenesen.
Akik a neten vették a jegyet, azok is pórul jártak számlaügyben. A visszaúton találkoztunk egy csoporttal, akik egy hasonló EU-s projekt miatt utaztak Angliába. Ők a neten vették a jegyet, és számlát ők sem kaptak.
Nem tudom, a többi társaság is hasonló módon működik-e, de érdemes előtte utánajárni, hogy számla-, vagy legalább blokk képesek-e.