Ugrás a tartalomhoz

Marble Arch (Márvány-diadalív)

A Marble Arch 1828-ban John Nash tervei alapján, a római Constantinus Diadalív mintájára készült. Eredetileg a Mall végén állt, mint a Buckingham-palota bejárata, de rövidesen a palotával átellenben állították fel. Viktória királynő uralkodása alatt, a palota keleti homlokzatának építése kapcsán a diadalívet lebontották, majd 1851-ben a Diadalívet elköltöztették jelenlegi helyére, az Oxford Street, a Park Lane és az Edgware Road találkozásához, a Hyde parki Speakers' Corner közelébe. A diadalív elköltöztetése alkotója számára a diadalív csúfos száműzetése volt: bár a költözés idejében a Hyde Parkban került megrendezésre a világkiállítás, de korábban, 1388 és 1793 között ez a hely, a „Tyburn Fa" a nyilvános kivégzések helyszíne volt...

A városi szóbeszéd szerint a költöztetésre azért került sor, mert a diadalív keskenynek bizonyult ahhoz, hogy a királynő hintója átférjen alatta. Pedig tény, hogy 1953-ban II. Erzsébet arany állami hintója át tudott haladni a diadalív alatt. A hagyományoknak megfelelően a diadalív alatt csak a királyi család tagjai, valamint a királyi lovas tüzérség tagjai haladhatnak át.

Napjainkban időről időre felmerül a diadalív újabb elköltöztetésének terve, mivel a diadalív jelenleg valóban elszigetelten, funkciótlanul áll. 1950-ig a diadalív három piciny szobájában rendőrőrs működött. 2005-ben 75.000 font költséggel restaurálták a diadalívet.

A carrarai márványból faragott hármas kaput korinthoszi oszlopok tagolják, reliefdíszei Westmacott és Baily munkái. Néhány ide szánt szobor - Nash pénzügyi nehézségei miatt - végül a Nemzeti Galéria homlokzatára került. Említésre méltóak még az íveket lezáró kovácsoltvas ajtók.

Cím: Oxford Street-Park Lane, London

Nyitvatartás:

Bármikor megtekinthető

Idegenvezetés:
Nincs információ róla.
Akadálymentesítettség:
Nincs információ róla.
Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 25. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 3.2 (13 voks)

A környék térképe

Közeli állomások