Ugrás a tartalomhoz

Brit mértékegység rendszer

Brit hosszmértékek a Royal Observatory falán

Bár már a britek is áttértek az általunk is használt metrikus mértékegység rendszerre, de még mindig széles körben használatosak a hagyományos brit mértékek is.

Az áruházakban rendszerint mindkét mértékegységet feltüntetik az árukon.

A leginkább használatos brit mértékegységek és azok átváltási aránya:

  • 1 hüvelyk (inch) = 2,5 cm
  • 1 láb (foot) = 30 cm
  • 1 mérföld (mile) = 1,6 km
  • 1 uncia (ounce) = 28 gr
  • 1 font (pound) = 454 gr
  • 1 pint = 0,6 l
  • 1 gallon = 4,6 l

Hozzászólások

Igen, a ft a láb (foot) mint mértékegység rövidítése.

Az ft az a láb?? Vagy mi?? :D

1 pint az Egyesült Királyságban 0,568 liter.

Jol mutatja a kettosseget pl a tej kiszerelese. A dobozon szep nagy szamokkal ra van nyomtatva, hogy 3.41L. Mi??? Ja, hogy ez eppen 6 pint! :) Akkor vilagos!

A pub-okban is megmaradt a pint, mint egyeduli mertekegyseg a sorre. Viszont a bort mar cl-ben merik.

Az angol kresz is tele van ilyen kettossegekkel. A sebesseget merfold/h-ban merik, de van egy csomo szabaly, ahol meterben adjak meg a tavolsagot (ezt persze csak az veszi eszre es mosolyog rajta, aki elolvassa az itteni kresz-konyvet)

A mértékegységek párhuzamus használata nagyon vegyes képet mutat. Először is, most nem tudok visszaemlékezni, hogy az áruházak gyümölcsosztályán hogyan van ez, de azt hiszem, csak az SI mértékegység (kg) szerepel. Az csomagolt áruk csomagolásán természetesen az SI szerepel. A britek a dkg-ot (dekagramm) nem, csak a grammot használják. Az utcai zöldségeseknél azonban általában mindkét fajta mértékegységhez (kg - pound) megadják az árat.

A TV készülékek/monitorok méretére csak a hüvelyk (inch) van használatban. Nálunk ezt csak a számítógép monitorok méretének megadására használjuk.

Az emberek súlyának, magasságának megadására a hétköznapi életben az angolszász mértékegységeket szokták használni (stone vagy pound, valamint foot (feet), és inch).