Ugrás a tartalomhoz

Mit kínál neked az RSS?

Egyre több weboldal maga szolgáltat feedeket, vagyis olyan hírcsatornákat, melyek egyszerűsített formátumban kínálják az adott honlap tartalmát, vagy annak egy témakörét/rovatát.

Mi is az RSS?

Az RSS a rendszeresen frissülő web-alapú tartalmak közzétételére szolgáló szabvány.

Alkalmazása lehetővé teszi, hogy weboldalak meglátogatása nélkül értesülj a frissen publikált információkról, továbbá, hogy egyetlen, jól rendezett, átlátható „tartalomjegyzékbe” gyűjtsd össze a különböző forrásokból származó információkat.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egyetlen helyen, összegyűjtve jelennek meg kedvenc weboldalaid, blogjaid friss hírei, innen választhatod ki, mit akarsz részletesebben is megnézni.

Ezek az adatformátumok csak a legszükségesebb információkat tartalmazzák egy hírről, írásról: a címet, linket és magát a hír szövegét, valamint a keletkezés időpontját.

Milyen előnyöket kínál ez számodra?

  • Nagy mennyiségű hírforrás friss híreit követheted egyetlen felületen.
  • Gyakorlatilag azonnal értesülhetsz, ha egy oldal frissül.
  • Könnyedén és saját szád íze szerint szortírozhatod a hírforrásokat. Például témák szerint.
  • Egyszerűbb, átláthatóbb felületen jelennek meg a szövegek.
  • Nincs szükség tíz perceként végigkattintgatni az összes számodra fontos hírforrás weboldalát.

Hogyan használhatod? 

Mindehez már csak egy feedolvasóra van szükséged ahhoz, hogy ezeket a lecsupaszított hírcsatornákat meg is tudd jeleníteni. Különféle feedolvasók vannak: letölthető, asztali verziók, levelező programba integrált változat és weben elérhető verziók is.

Az RSS csatornák webcímét megkaphatod a sárga feed ikonok link célpontjának vágólapra másolásával, de ennél sokkal kényelmesebb ha újabb böngészőket használsz (pl. Firefox 2.x, Internet Explorer 7), a címsorban megjelenik az adott weboldal URL-je mellett a sárga kis feedikon, ha az oldalnak van saját feedje. Ha erre kattintasz, máris megkapod a feedet, amit máris bemásolhatsz a feedolvasóba.