Ugrás a tartalomhoz

Mme Tussaud különös élete

Madame Tussaud 1761. december 7-én született Bernben. Eredeti neve Marie Grossholtz volt. Philip Wilheim Curtis német szobrászmestertől tanulta meg a viaszszobrok készítésének tudományát. A sors fintora, hogy a viaszszobrokról a tanítvány és nem a mestere neve jut eszünkbe...

Curtis mester viaszfigurái olyan népszerűek voltak a korabeli Európában, hogy a bábukra még a királyi családok is kíváncsiak lett. XVI. Lajos például azzal bízta meg Marie-t, hogy a király testvérét művészetekre tanítsa, a gyermekelen York hercegnője pedig azt kérte tőle, hogy viasz kisfiút készítsen számára.

Curtis mester halála után, 1795-ben Marie férjhez ment Francois Tussaud-hoz. A forradalom vihara elől Marie Angliába utazott idősebbik fiával, ahová hamarosan kisebbik fia is követte, hogy ezentúl családi vállakozásban készítsék a viaszbábukat, és azokkal Európa-szerte utazgassanak. Híres viaszbábui csak hosszú és kalandos utazások után, 1835-ben „telepedtek le” Londonban.

A legenda szerint Mme Tussaud még utolsó éveiben is mindennap a múzeuma ajtajában ült és a belépődíjakat szedte. 1850-ben halt meg, a múzeum vezetését fiaira hagyva.

A Mme Tussaud-ról készített viaszszobrot a mai napig megcsodálhatod a londoni Madame Tussauds Panoptikuma kiállításain.