Ugrás a tartalomhoz

National Gallery (Nemzeti Képtár)

London leghíresebb terén, a Trafalgaron álló művészeti galéria, mely a világ egyik leggazdagabb képtára. 2300 darabos, 1250 és 1900 közötti festménygyűjteményében megtalálhatók a legnagyobb olasz és németalföldi mesterek – pl. Botticelli, Verocchio, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rafaello, Tizian, Rembrandt, Cézanne és Van Gogh – remekművei.

A 2. világháborúban Kanadába akarták menekíteni kincseit, ezt Winston Churchill kifejezett utasítása akadályozta meg.

A Nemzeti Képtár létrehozására – azaz hogy ne csupán magánképtárak működjenek, hanem legyen a „köz”-nek is képtára – már 1777-ben javaslatot tett John Wilkes képviselő, a kor neves festője, Joshua Reynolds barátja.

Bár pont ezidőtájt kínálták fel eladásra az elhunyt miniszterelnök, Robert Walpole gyűjteményét, de a parlament hezitálása miatt azt II. Katalin orosz cárnő vette meg.

A javaslat 50 évre feledésbe merült. 1823-ban George Beaumont gazdag műgyűjtő, mecénás, és műkedvelő festő felajánlott gyűjteményét a Nemzeti Képtár alapjául.

A gyűjtemény még abban az évben kibővült a gazdag kereskedő, John Julius Angerstein hagyatékának 38 csodálatos darabjával. Ekkor még az Angerstein házban mutatták be a formálódó, majd hamarosan gyors gyarapodásnak induló gyűjteményt a nagyközönségnek.

A múzeumnak helyet adó épület 1832-38 között épült William Wilkins tervei alapján, és a londoniak büszkén hangoztatják, hogy a „National” jobb beosztású, mint a párizsi Louvre. Hosszan elnyúló, korinthoszi oszlopokkal és zöld kupolával ékesített épülete uralja a Trafalgar tér északi oldalát. Az épület külső méretei már sejtetik, mekkora gazdagság tárul elénk odabent.

Cím: Trafalgar Square, London WC2N 5DN
Telefon: +44 20 7747 2885

Nyitvatartás:

Naponta 10.00- 18.00, péntekenként: 10.00-21.00

Zárva: december 24-26., január 1.

Idegenvezetés:

Audio túrák angol, francia, német, olasz, spanyol, orosz, japán, kínai nyelveken.

A múzeum gondolt arra, hogy vannak, akik csupán ízelítőt szeretnének a múzeum képeiből. Minden nap 11.30-kor és 14.30-kor ingyenes, csupán egy óráig tartó idegenvezetett túra indul, de létezik a 30 "legfontosabb" képet bemutató túra is.

Az elmélyülni vágyóknak pedig hétfőtől péntekig 16.00 órakor  szakember mesél 10 percben egy - a honlapon előre megjelölt - képről.
Akadálymentesítettség:

Kerekesszékkel bejárható.


Belépőjegy:

Ingyenesen látogatható

London Pass kedvezmény:

  • Speciális ajánlat

Ingyenes audio-túra. (Egyébként 3.50 font körüli összegbe kerül.) Tudj meg többet a London Pass-ról...

Adatok utoljára ellenőrizve: 2012. december 13. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.7 (23 voks)

A környék térképe

Közeli állomások

Hozzászólások

Évente megyek Londonba és a National Gallery-t sosem hagyom ki. Szeretem a művészetet és szeretem nézni azokat a festőket is, akik egy-egy festményt másolnak. Sőt, a galéria általában tele van iskoláscsoportokkal, akiknek múzeumi órát tartanak, ezeket is néha meghallgatom.
Két másik, sokkal hétköznapibb dolog miatt is nagyon jó az N.G.: ingyenes (ha éppen szakadni kezd az eső, be lehet menni...), van tiszta mosdó (ami szintén fontos lehet egy egész napos városnézés során). Egyébként e két utóbbi dolog majdnem minden múzeumra és galériára igaz.