Ugrás a tartalomhoz

Natural History Museum (Természettudományi Múzeum)

A Natural History Museum óriási gyűjteménye átfogja bolygónk teljes állat- és növényvilágát. Gyönyörködhetünk ezenkívül az ásványok, csodálatos drágakövek világában éppúgy, mint bolygónk vagy az emberi test működésének rejtelmeiben.

Az ide látogatót már a belépés után megdöbbentő látvány fogadja: nem csupán az Alfred Waterhouse által 1881-ben tervezett katedrálisszerű Central Hall nyűgöz le bennünket, hanem az ott kiállított 130 millió esztendős, gigantikus Diplodocus csontváz is.

Érdemes ellátogatni a dinoszauruszok világát bemutató kiállító-terembe, ahol csontvázak és élethű makettek segítségével ismerhetjük meg a dínók életét. Láthatunk itt Triceratops csontvázat, de szemtől szembe találhatjuk magunkat egy T. Rex-szel is.

Ne hagyjuk ki az óriás emlősöket (pl. kék bálnát) bemutató termet sem, és érdemes kipróbálni, mit érzünk egy földrengés során, vagy épp mi történik a vulkánkitörés alkalmával.

A múzeumot 1881 húsvét hétfőjén nyitották meg a nagyközönség előtt, de története 250 évre nyúlik vissza. 1753-ban ugyanis Sir Hans Sloane fizikus és természettudományos érdekességek gyűjtője a nemzetre hagyta kiterjedt gyűjteményét. Bár a gyűjtemény nagy része a British Museumba került, de később, amikor fokozatosan bővült (pl. a botanikus Joseph Banks-nek a James Cook kapitánnyal a HMS Endeavour fedélzetén 1768-1771 között tett utazása során gyűjtött érdekességekkel), felmerült az igény, hogy a gyűjtemény külön otthonra leljen.

Sir Richard Owen, a British Museum temészettudományi gyűjteményének igazgatója volt az, aki a kormánynál kijárta, hogy rábólintsanak az új múzeum építésének tervére. Eredetileg Captain Francis Fowke kapott megbízást a múzeum épületének tervezésére, de 1865-ben bekövetkezett hirtelen halála után egy fiatal manchester-i építész, Alfred Waterhouse, kapta meg a munkát. Bár a gyűjtemény már 1883-ban a csodálatos Waterhouse épületbe költözött, de önálló múzeumi státuszt csak 1963-ban kapott.

2009. szeptember 14-én William herceg nyitotta meg az ún. Darwin Centre-t, amely magában foglalja a múzeum új, futurisztikus szárnyát a Cocoon-t (selyemgubó), és a Attenboroug Studiót, melyek kiállításai igazi természettudományos kalandot ígérnek.

Cím: Cromwell Road, London SW7 5BD
Telefon: +44 20 7942 5000

Nyitvatartás:

Naponta 10.00-17.50. (Utolsó belépés: 17.30)

Zárva tart: december 24-26.

Idegenvezetés:

Térképek, utikalauzok és érintő képernyős tájékoztatók minden világnyelven hozzáférhetőek.

Akadálymentesítettség:

Kerekesszékkel is bejárható.


Belépőjegy:

Ingyenesen látogatható

Adatok utoljára ellenőrizve: 2012. december 13. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.9 (70 voks)

A környék térképe

Közeli állomások

Hozzászólások

Igen, lehet használni :-)

Fényképezőt lehet használnia múzeumokban?

Tudomásom szerint nincs lehetőség arra, hogy időpontot foglalj. A meghirdetett nyitvatartáson belül látogatható.

Mindkét múzeum (Natural History Museum és a National Maritime Museum) ingyenes, kivéve az esetleges időszakos kiállításokat, amelyre online is vásárolható jegy a múzeumok hivatalos honlapján kersztül.

Ha a Tengerészeti Múzeum alatt nem csak szigorúan a National Maritime Museum"-ot érted, hanem a Royal Museums Greenwich együttesét, akkor ez esetben a Cutty Sark és a Royal Observatory kiállításokra vásárolható előzetesen jegy, elkerülendő a sorbanállás.

Szeretnék segítséget kérni abban, hogy a Természettudományi és a Tengerészeti Múzeumba hogyan lehet előre foglalni (belépést, időpontot).
Olvastam, hogy a belépés ingyenes, de jó lenne, ha időre mehetnénk. Van erre lehetőség?
Köszönettel: Csilla