Ugrás a tartalomhoz

Negyedik Talapzat projekt

Eredetileg a Trafalgar tér mind a négy sarkába terveztek egy-egy magas talapzatra állított szobrot, azonban az északnyugati talapzat 1841-es megépítésétől egészen 1999-ig üresen állt, mivel az oda tervezett IV. Vilmos lovasszobra anyagi okokból nem valósult meg.

1999-ben a Royal Society of Art (A Királyi Művészei Társaság) életre hívta a Negyedik Talapzat Projektet, amelynek keretében időről időre kiválasztanak egy-egy műalkotást, amely időszakosan elfoglalhatja a talapzatot.

A Királyi Művészei Társaság felügyelete alatt az alábbi műalkotások álltak itt:

  • Ecce Homo, Mark Wallinger alkotása (1999)
  • Regardless of History, Bill Woodrow alkotása (2000)
  • Monument, Rachel Whiteread alkotása (2001)

Ezt követően évekig ismét üresen állt a talapzat, csak 2002-ben a FIFA Világkupa ideje alatt szakította meg az üres talapzat egyhangúságát David Beckham viasz szobra.

A projekt csak akkor kapott új erőre, amikor – a tér átkerülve a Greater London Authority kezelésébe – 2005. szeptember 15-én, Marc Quinn alkotását: Várandós Alison Lapper szobrát felavatták.

A szobor 2 év „uralkodás” után adta át helyét Thomas Schütte alkotásnak, egy 21 emeletes hotel építészeti üveg-modelljének.

2009-ben ismét meghökkentő terv született a negyedik talapzat életre keltésére: minden 16 éven felüli, Nagy-Britanniában élő vagy tartózkodó személy regisztrálhat és sikeres jelentkezés esetén megelevenedett szoborként felállhat és egy órán át pózolhat a talapzaton. Az ötlet kigondolója, Antony Gormeley, Turner-díjas művész koncepciója annak bebizonyítása, hogy nemcsak „bizonyos embereknek, hősöknek, vagy a magukat a haza szolgálatában kitüntetőknek van joguk szoboralapzatok elfoglalására".

2010. május 24-én leplezték le Yinka Shonibare angol-nigériai származású művész alkotását, amely az első az itt kiállított alkotások sorából, ami kapcsolatban áll a tér névadójával. A mű Nelson hajóját ábrázolja egy hatalmas palackba zárva, a hajó vitorláit afrikai motívumokkal gazdagon díszített textíliák alkotják, amely London multikultuális történetét hivatott kifejezni.

Hozzászólások

Októberben véget ért az eleven szobor projekt. Jelenleg Sir Keith Park – a II. világháborús vadászpilóta – szobra áll a talapzaton. Ez nem része a Negydik Talapzat projektnek, hanem egyszeri alkalom, hogy adózzanak a II. világháború fordulópontjának 70. évfordulóján Keith Park és társai hősiessége előtt.

A Negyedik Talapzat Projekt majd májusban folytatódik Nelson hajójának palackba zárt modelljével.

Az eleven szobor projekt holnap reggel 9-kor fog kezdődni. Ezidáig 14500-an jelentkeztek, hogy részt vennének a projektben.

A jelentkezők közül véletlenszerűen sorsolják ki azokat, akik egy-egy órára felállhatnak a talapzatra. A projekt 100 napig fog tartani, így összesen 2400-an lehetnek részesei a művészi alkotásnak. A résztvevők - az egy óra keretében - bármit csinálhatnak a talapzaton, ami nem ütközik a törvénybe.

Ha valaki kedvet érezne hozzá, még nem maradt le semmiről, mert szeptember 1-ig lehet jelentkezni, akkor sorsolnak utoljára...