Ugrás a tartalomhoz

Brit pénzrendszer (papírpénz, érmék)

Brit pénzérmék

A britek az uniós tagságuk ellenére megőrizték saját fizetőeszközüket, a font sterling-et (pound, jele: £).

Amely 1971. február 15. óta már a decimális rendszer szerint 100 penny-re oszlik. Jelenleg 5, 10, 20 és 50 font bankjegyek és 2, 1 font és 50, 20,10, 5, 2, 1 penny érmék vannak forgalomba.

Az elterjedt bankkártyákat (VISA, Mastercard, stb.) széles körben elfogadják.

Hozzászólások

Ha egy nagyobb supermarketben (Tesco/ASDA/Sainsbury's/Morrisons) beteti kartyaval (debit card) fizetunk (pl CirrusMaestro), akkor kerhetunk "cash-back"-et. Ezzel megsporolhato a "penznyero automata" koltsege.

A cash-back annyit tesz, hogy az elado ilyenkor hozzaad egy tetelt (pl 20 font) a szamlankhoz, es a megemelt osszeget vonja le a kartyarol, a penzt meg a kezunkbe nyomja. Az igy felveheto max osszeg 50 font altalaban.

Ne lepodjunk meg azon, hogy azt a blokkot, amit a penztaros tesz el ala kell esetleg irnunk, igy bizonyitja o, hogy odaadta nekunk a penzt.

Ez a szolgaltatas ingyenes, a bolt ott jar jol vele, hogy kevesebb penzt kell szallitmanyoznia/betennie a nap vegen a bankba.

Bovebben lasd meg itt: http://en.wikipedia.org/wiki/Debit_card_cashback

A Bank of England honlapjan megtalalhatok az eppen hasznalatban levo es persze a mar forgalombol kivont bankjegyek is: http://www.bankofengland.co.uk/banknotes/current/index.htm

Fontos tudni, hogy 2010 junius 30-tol mar nem hasznalhato a femjel nelkuli 20 fontos! http://www.bankofengland.co.uk/banknotes/twentyv/index.htm A Band of England ezeket mindig be fogja valtani, tehat nem evulnek el, de uzletekben ne probalkozzunk fizetni vele.

Az 50 fontos bankjegy ugyan letezo dolog, de drog-dilereken (es turistakon) kivul mas nem hasznalja. Ha ilyent akar otthon adni a bank, akkor kerjunk helyette huszast/tizest, mert az 50-est eleg sok kisebb bolt el sem fogadja.

A bankártya használat fényévekkel fejlettebb mint nálunk! Az álam is leesett, amikor egy parkban – a semmi közepén –, ideiglenes kirakodó vásáron a vásári árusnál is kártyával fizetthettem, mindezt gyorsabban, mint itthon a Sparban.