Ugrás a tartalomhoz

Queen's House (Királynő Háza)

Ezt a greenwich-i házat eredetileg I. Jakab építtette hitvese, dániai Anna számára. Az építkezés 1616-ban kezdődött, de a királyné 1619-ben bekövetkezett halála után félbeszakadt. Csak 10 évvel később folytatta I. Károly, aki szintén felesége, Henrietta Maria lakóhelyéül szánta. A Queen's House – mely Anglia első klasszicista épülete – 1638-ban készült el Inigo Jones tervei alapján. Jelenleg a Nemzeti Tengerészeti Múzeum része.

A ház tökéletesen megfelel a klasszikus arányosság és harmónia reneszánsz ideáljának.

Az idelátogatók először a pontos négyzet alaprajzú (40x40 láb) Nagy Terembe (Great Hall) lépnek be, melynek legmeghökkentőbb eleme az 1635-ből származó, geometria-mintás fekete-fehér márványpadló, valamint az első emelet magasságában körbefutó fa erkély. A Nagy Terem plafonját az olasz festő, Orazio Gentileschi kilenc képe díszítette, de a képeket a XVIII. században eltávolították, némelyiket megváltoztatták, jelenleg a londoni Marlborough House halljának plafonját díszítik.

Az elegáns Tulipános Lépcső az első önálló csigalépcső Britanniában. Bár tulipános lépcsőnek nevezik, de valójában a névadó virágmotívum a kovácsoltvas lépcsőkorláton nem tulipán, hanem liliom, Henrietta Maria királynő Bourbon családjának jelképe.

A Queen's House kiállításain nemcsak magának a háznak és lakóinak történetét ismerheted meg, hanem Royal Hospital School, Britannia legnagyobb tengerészeti iskolájának életébe is betekintést nyerhetsz, illetve a „Nemzetközi Sark Év” tiszteletére megcsodálhatod az Északi-sark tájairól és az itt lakó emberekről legkorábban készült fényképeket, valamint Gainsborough, Lely, Hogarth, Reynolds, Hodges és az id. és ifj. Willem van de Veldes műremekeit.

Cím: Romney Road, London-Greenwich SE10 9NF
Telefon: +44-20-8312-6565

Nyitvatartás:
Naponta 10.00-17.00 (Utolsó belépés: zárás előtt fél órával.) Zárva: december 24-26.
Idegenvezetés:
Nincs információ róla.
Akadálymentesítettség:
Mozgáskorlátozottaknak bejárható.

Belépőjegy:

Ingyenesen látogatható

Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 25. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 3.9 (9 voks)

A környék térképe

Közeli állomások