Ugrás a tartalomhoz

Queen Victoria Memorial (Viktória királynő emlékműve)

Viktória Királynő emlékműve a Buckingham-palota előtt, a St. James's park és a Green Park találkozásánál, a Queen's Garden közepén áll.

A meglehetősen dagályos emlékmű terve Anton Webb építész nevéhez fűződik, a szobrok Thomas Brock műhelyében készültek. Thomas Brockot a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.

Az emlékmű körül feltöltötték a talajt, így az emlékműhöz lépcsőkön vezet fel az út. A lépcsőket reliefekkel díszített zárófalak tagolják, melyeket hat különálló bronzszobor (pl. a Béke, Munka, Művészetek), illetve allegórikus szökőkutak díszítenek. Maga az emlékmű 82 láb magas, 2.300 tonnás, fehér márványtalapzaton áll, stilizáltan legömbölyített hajóorrokkal. A talapzaton a királynő ül, (furcsa mód) háttal a palotának, a Mall felé nézve. Körülötte allegórikus alakok: az Igazságosság (a Green Park felé néz), a kardos Törvényesség és az Anyaság - más források szerint a Könyörületesség - (a palota felé fordulva). Az építmény tetején a Bátorság és az Állhatatosság mellett a Győzelem szárnyas istennője emeli égnek karjait.

Az emlékmű sok szállal kapcsolódik a tengerészethez. A reliefeken láthatunk hableányokat, hippogriffeket, és más tengeri lényeket, melyek Nagy Britannia tengeri hatalmát jelképezik.

Az emlékmű legszebb arcát este mutatja, amikor még szembetűnőbb a bronz szobrok sötétje és a fehér márvány fénye.

Nyitvatartás:

Szabadon megtekinthető.

Idegenvezetés:
Nincs információ róla.
Akadálymentesítettség:
Nincs információ róla.
Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 25. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 3.9 (11 voks)

A környék térképe

Közeli állomások