Ugrás a tartalomhoz

Regent's Park (Régensherceg-park)

Regent's Park

Regent's Park (hivatalosan The Regent's Park) – mely egyike a londoni királyi parkoknak – közép London legnagyobb füves, sportolásra alkalmas területe, amely sok más szórakozási, pihenési lehetőséget is kínál.

A hajdanán Marylebone Parkként ismert területen VIII. Henrik uralkodásától kezdve évszázadokig királyi vadaspark volt. 1811-ben a régensherceg (a későbbi IV. György király) John Nasht bízta meg, hogy a terület arculatát átrendezze. Nash a parkba kerteket, tavat, csatornákat, 56 villát és régenshercegi palotát álmodott, és bár tervei csak részben valósultak meg, mégis az ő nevéhez fűződik a park jelenlegi arculatának kialakítása. A parkot 1835-ben IV. György nyitotta meg a nagyközönség előtt, igaz akkoriban csupán heti két napra.

A 190 hektárnyi park szélén 4.3 km hosszan húzódik az Outer Circle (Külső kör) nevű körút, belsejében a szabályos kör alakú Inner Circle (Belső kör).

A parkban bábszínház, szabadtéri zenekari színpadok, kávézók, játszóterek, állatkert található. Sokan piknikeznek is itt, pihennek a nyugágyakban, vagy csónakáznak a tavon, mely felett kis hidak ívelnek át. 2005-ben nyitotta meg a királynő a Hub-ot (Középpontot), amely egy multifunkciós sportközpont (elképesztő mennyiségű sportolási lehetőséggel, öltözőkkel).

Az 1930-as években épült Winfield Ház jelenleg az USA nagykövetének rezidenciája.

Az Inner Circle-ön belül van a park legvédettebb része, az 1930-as években kialakított Queen Mary's Gardens (Mary királynő kertjei), melyben mintegy 30.000 tő, 400 fajta rózsa illatozik. De itt találhatod a szabadtéri színházat, valamint egy kis tavat és szökőkutat is.

Az Inner Circle déli részének külső oldalán helyezkedik el a Regent's College, mely felsőfokú oktatási intézmények konzorciuma, kebelén belül működik a London Business School (LBS), a European Business School London, a British American College London (BACL) és a Webster Graduate School.

Az Inner Circle külső oldalán áll az a két villa is, ami még John Nash elképzelései alapján épült: a St. John's Lodge és a The Holme, melyek jelenleg magánrezidenciák.

A parkhoz csatlakozó Primrose Hillről – mely London egyik legelőkelőbb, hírességek által is lakott része – szép kilátás nyílik a Westminsterre és a Cityre.

Az Outer Circle-től délnyugatra emelkedik a London Central Mosque, azaz a Londoni Központi Mecset.

Cím: Regent's Park, London NW1 4NR
Telefon: +44 20 7486 7905

Nyitvatartás:

Minden nap hajnali 5.00-től sötétedésig.

Idegenvezetés:

A parkban időről időre van vezetett túra, a részletekről a park honlapján találsz információt.

Akadálymentesítettség:

Mozgáskorlátozottaknak bejárható.

Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 26. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.2 (21 voks)

A környék térképe

Közeli állomások