Ugrás a tartalomhoz

Shakespeare’s Globe Theatre (Globe Színház)

A Southwark szó déli partot vagy déli rakodópartot jelent, utalva arra, hogy századunk elején még dokkok sora húzódott erre. 1598-ban a polgármester - valójában I. Erzsébet - parancsára a színészeknek el kellett hagyniuk a bal part színházi negyedét. Ekkor rombolták le az ott álló „The Theatre" faépületét is.

A híres tragikus színész, Richard Burbage, átszállíttatta a színház gerendáit a southwarki oldalra, majd a híd közelében fel is épült az új színház, „The Globe". Kapuja felett volt olvasható a híres shakespeari mondat: „Színház az egész világ". A színházi élet virágzott, előadásaikra lovagjaik kíséretében még álarcos úrhölgyek is eljártak.

A színház újjáélesztése az amerikai színész és rendező, Sam Wanamaker (1919-1993) nevéhez fűződik. A Globe újjáépítésének gondolata akkor született meg fejében, amikor 1949-ben, először járva Londonban, hiába kereste Shakespeare színházának nyomát. Bár ötletét a legtöbben megvalósíthatatlannak tartották, ő két évtizeden keresztül dédelgette magában tervét. 1970-ben megalakította a Shakespeare Globe Trust-ot, majd 1993-ban magának a színháznak az újjáépítése is elkezdődött. Igaz Wanamaker a színház újjáépítésének 1997-es befejezését már nem élhette meg, de neve mindörökre fennmaradt az azóta is működő intézménnyel.

Az intézmény jelenleg három intézményt foglal magában:

Magát a Globe Színházat profi színházi társulattal, a Globe Education-t, amely gyermekekkel ismerteti meg Shakespeare műveit, valamint a Shakespeare's Globe Exhibition-t, magát a kiállítást, mely Shakespeare korába repíti vissza a látogatókat, megismertetve őket Shakespeare életével, a korabeli Londonnal és magával az shakespeari színházzal.

A kiállítás során olyan érdekes kérdésekre kapunk választ, mint hogy milyen jelmezeket viseltek a shakespeare-i színészek, mit használtak a Shakespeare-i színházban vér helyett, hogy tudott Ariel repülni a színpadon? Megcsodálhatjuk a korabeli hangszereket, sőt egy XVII. századi nyomdagéppel saját Hamlet példányt nyomtathatunk magunknak.

Cím: Bankside, 21 New Globe Walk, London SE1 9DT
Telefon: +44 20 7902 1500

Nyitvatartás:

Hétfő-Vasárnap:

10:00-17:00 (a kiállítás megtekintése)
10:30 -17:00 (a Globe Színház megtekintése)

Idegenvezetés:

A kiállítás megtekintésére a nyitva tartás alatt 30 percenként indulnak csoportok. (Az esetleges délelőtti előadások idején a csoportok nem a Globe-ot tekintik meg, hanem a Bankside legelső színházát, a közeli The Rose-t.)

Akadálymentesítettség:

Mozgássérültek számára a Globe könnyen látogatható. A hallássérülteket minden információt biztosító tájékoztató táblák, a látássérülteket braille írással készült tájékoztató táblák is segítik.


Belépőjegy:
  • Felnőtt belépő: £13.50
  • Kedvezményes belépő: £12.00 (60 év felettieknek és diákoknak diákigazolvánnyal.)
  • Gyermek belépő: £8.00 (5-15 év között; 5 év alatt ingyenes)

London Pass kedvezmény:

£13.50 megtakarítás*
  • Ingyenes belépés
  • Speciális ajánlat

A szuvenír boltban 10% kedvezmény. Tudj meg többet a London Pass-ról...

* a jelölt megtakarítás egy London Pass-t birtokló felnőtt személyre értendő.

Adatok utoljára ellenőrizve: 2012. december 13. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.5 (15 voks)

A környék térképe

Közeli állomások