Ugrás a tartalomhoz

Sherlock Holmes Museum (Sherlock Holmes Múzeum)

Sir Arthur Conan Doyle világhírű regényhősei, Sherlock Holmes és Doctor Watson - a regények szerint - a Baker Street 221b szám alatt egy viktoriánus bérházban laktak 1881-1904 között. Az 1815-ben épült házban a legendás regényhős emlékére múzeumot nyitotta, ahol mindent úgy rendeztek be, ahogyan azt a regényekből megismerhettük.

A híres Baker utcára néző első emeleti dolgozószobába 17 lépcsőfokon át juthatunk be. A látogatók itt egy fénykép erejéig beülhetnek Mr. Holmes kandalló melletti karosszékébe, beléphetnek hálószobájába. Minden a megszokott helyen: a vadászsapka, a nagyító-üveg, a pipa, a hegedű, a kémiai felszerelés, a jegyzetfüzet, a papucs és a köpeny.

Doctor Watson szobája a második emeleten található szemben Mrs. Hudson szobájával, aki háziasszonyként gondoskodott híres bérlőiről. A szobákban a lakók személyes tárgyait tekinthetjük meg pl.kézzel írt naplóját, benne részletekkel a Sátán kutyája (The Hound of the Baskervilles) című könyvből.

A harmadik emeleti kiállító-teremben viaszszobrok mutatnak be jeleneteket a történetekből. A tetőtérben, a lomosban a lakók bőröndjei, utazóládái láthatóak. Mrs. Hudson folyamatosan készen áll arra, hogy a látogatók kérdéseire válaszoljon...

A látogatók által gyakran feltett kérdés, hogy Sherlock Holmes és Dr. Watson valóban a házban laktak-e.

Bár nincsenek hivatalos feljegyzések a ház korabeli bérlőiről, állítólag az egyik itt dolgozó szolgáló rokonságban állt egy bizonyos Mr. Holmes-szal, míg a szomszédban az 1890-es években lakott egy bizonyos Doctor Watson, aki műfogsor készítő volt...

Doyle 1891-től a Strand Magazine-ban megjelent briliáns történeteiből azonban Mr. Holmes és Doctor Watson életének minden apró részletét úgy megismerhetjük, mintha valóban létező személyek lettek volna.

Magunk előtt láthatjuk Mr. Holmes legendás alakját köpenyével, pipájával, vadászsapkájával és nagyítójával. Tudjuk róla, hogy 1854. január 4-én született, és 1881-1904 között magándetektívként dolgozott. A Baker Street 221b szám alatt lakott barátjával és kollégájával Doctor John H. Watson-nal. Mr.

Holmes szerette az operát és a klasszikus zenét, de a nőkkel szemben tartózkodó volt. Csupán egyetlen nő, Miss Irene Adler iránt mutatott érdeklődést, akit mindig „A nő”-ként emlegetett. Adler kisasszony 1858-ban New Jersey-ben született és Botrány Csehországban (A Scandal in Bohemia) című regényből ismerhetjük.

Mr. Holmes - Dr. Watson szerint - London legrosszabb albérlője volt, aki a szivarjait a szeneskannában, a dohányát a papucsában tartotta, és a leveleket a fa kandallópárkányon bontotta éles zsebkésével. Különös látogatókkal, kémiai kísérletekkel és éjszakába nyúló hegedűjátékkal tette próbára Mrs. Hudson türelmét...

Cím: 221b Baker St., London NW1 6XE
Telefon: +44 20 7224 3688

Nyitvatartás:

Minden nap 9:30-tól 18:00-ig

Zárva tart: december 25.

Idegenvezetés:
Nincs információ róla.
Akadálymentesítettség:

Kerekesszékkel nem járható.


Belépőjegy:
  • Felnőtt belépő: £8.00
  • Kedvezményes belépő: £5.00 (Vakok számára)
  • Gyermek belépő: £5.00 (16 éves korig)
Adatok utoljára ellenőrizve: 2014. február 5. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.6 (34 voks)

A környék térképe

Közeli állomások