Ugrás a tartalomhoz

Southwark Cathedral (Délparti-székesegyház)

A London-híd tőszomszédságában fekvő Southwark Cathedral London székesegyházai közül a legkisebb, de egyben a legöregebb gótikus templom Londonban. Története nem mondható túl szerencsésnek: ugyan már a normann hódítás idején állt a helyén egy monostor, de az azt követő évszázadokban a templomot hol tűzvész hamvasztotta el (pl. 1212-ben és 1385-ban), hol csak egyszerűen romhalmazzá pusztította a nemtörődömség.

1890-97 között Sir Arthur Blomfield irányításával nyerte el mai, székesegyházi formáját. Ekkor építették az új, impozáns méretű, oszlopsorokkal, boltívekkel és bordázott mennyezettel díszített főhajót, melyben azonban itt-ott még felbukkannak a múlt emlékei: a déli hajóban láthatod a XIII. századi árkádos falfülkék maradványát, az északi hajóban pedig két norman-korabeli ajtót.

1469-ben – miután a főhajó teteje beomlott – a tető boltíveit nem kőből, hanem fából faragták újra, s ott, ahol az ívek összefutottak, 150 faragott és festett, kb. 40 cm-es, kerek „gombok” (bosses) fogták őket össze. Ezek közül néhányat kiállítottak: egyik a kicsinyét saját vérével tápláló pelikánt, a krisztusi önfeláldozás szimbólumát, a másik pedig a Júdást épp felfaló, vigyorgó ördögfejet mintáz.

A székesegyház síremlékeit is érdemes megnézned:

Az északi hajóban láthatod II. Richárd és IV. Henrik udvari költőjének, Chaucer barátjának, John Gowernek (?-1408) zöld-vörös-arany színekben pompázó síremlékét. Az első angol költő fekvő alakjának feje három legfontosabb művén nyugszik.

A déli hajóban találod a Shakespeare Memorial-t. Shakespeare fekvő, alabástrom figuráját Henry McCarthy faragta 1912-ben. A szobor mögött a XVII. századi London látszik, a Globe, a Winchester Palace és a St. Saviour tornya. Fölötte a Shakespeare-emlékablak, mely a költő műveinek néhány szereplőjét ábrázolja, Christopher Webb munkája 1954-ből.

De megtalálod itt a Globe Színházat újraálmodó és ezzel a déli part kulturális életének új lökést adó Sam Wanamaker, valamint a székesegyház tornyából látható XVII. századi London látképét megfaragó, cseh származású Wenceslas Hollar (1607-1677) vésnök emléktábláját is.

A templom főhajójának végében a Marchioness memorial, a Temzén 1989. augusztus 20-án elsüllyedt sétahajó, a „Márkinő” 51 áldozatának állít emléket.

Cím: London Bridge, London SE1 9DA

Nyitvatartás:
  • Hétfőtől péntekig 8.00-18.00
  • Szombat, vasárnap és bankszüneti napokon 8.30-18.00
Idegenvezetés:
A székesegyházban lila nyaksáljukról felismerhető idegenvezetők állnak rendelkezésre, akik nemcsak a csoportoknak, de egyéni látogatóknak is tartanak informális túrát.
Akadálymentesítettség:

Mozgáskorlátozottaknak bejárható, mozgáskorlátozott WC is van.


Belépőjegy:
  • Felnőtt belépő: £5.00
  • Kedvezményes belépő: £4.50
  • Gyermek belépő: £2.50 (A belépőjegyek ára a vezetett templom-túrákhoz kapcsolódik.)

London Pass kedvezmény:

£5 megtakarítás*
  • Ingyenes belépés
  • Speciális ajánlat

Ingyenes útikönyv a boltban. 10% kedvezmény a Refectory Étteremben. Tudj meg többet a London Pass-ról...

* a jelölt megtakarítás egy London Pass-t birtokló felnőtt személyre értendő.

Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 25. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 4.2 (5 voks)

A környék térképe

Közeli állomások

Hozzászólások

2015 december 27-n jártam be a székesegyházat. Nagyon tetszett.

Néhány napja jártam a templomban, fantasztikusan szép, ajánlom mindenkinek. Belépő nincs! Ha fényképezni szeretnél, akkor felszólítanak, hogy adakozz pár fontot a templomnak, de ez sem kötelező.