Ugrás a tartalomhoz

St. James's Palace (Szent Jakab palota)

A St. James Palace 1531 és 1536 között épült VIII. Henrik megbízásából, egy korábbi leprakórház helyén. A királyi család rezidenciája volt több, mint 300 éven keresztül. Napjainkban is hivatalos uralkodói rezidencia, annak ellenére, hogy Viktória királynő trónra lépésekor (1837) a Buckingham palota vette át a királyi rezidencia szerepét.

A Whitehall palota pusztulását követően (1698) IV. Vilmossal bezárólag minden uralkodó számára a St James palota szolgált elsődleges királyi székhelyként egészen az 1809-es tűz pusztításáig.

A tűzvész elpusztította a palota keleti és déli felét, így az eredeti épületegyüttesből csak a Chapel Royal (Királyi kápolna), a Gateway (Kapuátjáró), a két hat emeletes karcsú bástya, valamint két Tudor kori szoba maradt fenn.

A tűzvészt követően III. György és udvara a – korábban feleségének vásárolt – Buckingham House-ba (Buckingham palota elődje) költözött, melyet Viktória királynő véglegesített 1837-ben.

Ennek ellenére a St James palota továbbra is a királyi rezidencia hivatalos címe és alkalmanként hivatalos és formális ceremóiáknak, állami látogatásoknak ad helyet. A külföldi országok diplomáciai kinevezéseiket mind a mai napig ide kell címezniük.

A St James palota ma Alexandra hercegnő és Anna hercegnő londoni rezidenciája.

A palota az egyike azon négy épületnek Londonban, ahol királyi testőrség katonái állnak őrt (a többiek Buckingham Palace, Clarence House és Horse Guards).

Cím: Pall Mall, London SW1A

Nyitvatartás:

A palota turisták számára nem látogatható.

Idegenvezetés:
Nincs információ róla.
Akadálymentesítettség:
Nincs információ róla.
Adatok utoljára ellenőrizve: 2011. május 25. Hibát találtál?

Ha már jártál itt és van saját tapasztalatod, akkor értékeld ezt a látnivalót.

Átlag: 3.6 (11 voks)

A környék térképe

Közeli állomások